Cinci minute prinși în trafic, 10 minute de stat la coadă, zbârnâitul unui telefon la ieșirea (grăbită) din casă, 15 minute furate de echipa de recensământ, etc. Lista nu poate fi epuizată, dar oricare i-ar fi conținutul, ea reflectă în bună măsură soiul de inconveniențe care ne sâcâie și felul cum ne afectează. Mai toate pălesc, însă, de îndată ce le comparăm cu adevăratele probleme care-i confruntă pe unii din semenii noștri din lumea largă, la care poate că nu ne mai gândim de multă vreme.
Cu două mii de ani în urmă, împăratul roman poruncea un recensământ în teritoriile ocupate, inclusiv ținutul lui Israel. Cum pe vremea aceea criteriile de identificare individuală includeau locul de naștere, Iosif a fost nevoit să se deplaseze cu familia la Betleem, o călătorie lungă și nu lipsită de riscuri și primejdii.
Inconveniențele unei asemenea deplasări cu greu pot fi imaginate de călătorul secolului nostru. Complicată de sarcina Mariei, aproape de soroc, călătoria familiei sfinte a putut dura o săptămână întreagă, cu înnoptări pe la hanuri, ori alte locuri obscure, cu mese frugale și grija gospodăriei părăsite în Nazaret. Griji de tot felul li se alăturau la fiecare kilometru parcurs, ca fideli însoțitori de drumeție.
Asemenea lui Avraam, călătoria lui Iosif se dovedea încărcată cu surprize. După cum patriarhul primea prin minune fiul făgăduit, pântecul binecuvântat al Mariei da naștere Fiului lui Dumnezeu, conceput în chip miraculos. Urmează vizita păstorilor, prezentarea pruncului în Templu, întâlnirea cu Simeon și Ana și sosirea magilor din Răsăsit. Dar toate acestea nu sunt decât liniștea dinaintea furtunii. Nu lipsesc surprizele neplăcute. Irod se înfurie și familia sfântă este nevoită să fugă în Egipt.
Planurile inițiale suferă modificări dramatice și întoarcerea la Nazaret este amânată sine die. Puse alături de problemele lor, sau ale creștinilor persecutați din lume, inconveniențele de care ne plângem noi zilnic, bombănind și impacientându-ne, ne umplu fața de rușine.
A fi în voia lui Dumnezeu și a-I sluji implică ostilitate, riscuri, surprize, necunoscute și modificări de planuri. Toate acestea, și multe altele, pot fi acceptate, abordate și depășite numai prin credință, tipul de credință a înaintașilor, despre care Evrei 11 ne încredințează că va fi apreciată și răsplătită cum se cuvine.
http: //agapianus. wordpress. com