Ajutați-i pe copii să-i iubească pe cei diferiți de ei
Autor: John Piper
Album: Diverse
Categorie: Dragoste

Pentru generațiile care vor veni, mă rog ca pasiunea pentru mărețul Tău Nume în și prin diversitatea rasială din biserică, prin armonia din biserică și la orice nivel vei dori să o realizezi în lume, printre  oamenii care nu fac parte din poporul Tău, să crească și să fie păstrată. În acest sens, mă rog ca părinții să fie modele pentru copiii lor și să-i învețe cum să-i iubescă pe oamenii care sunt diferiți de ei înșiși. În Numele lui Isus m-am rugat. Amin.

 

Dacă ești de curând venit la biserica Bethlehem, îți este de mare folos să știi că, încă din 1993, adică de aproximativ 18 ani, noi, în luna ianuarie, ne concentrăm timp de două săptămâni asupra a două chestiuni care nouă ni se par de actualitate, importante și despre care Biblia vorbește destul de clar, și anume subiectul despre dreptatea, armonia, diversitatea rasială și subiectul despre sanctitatea vieții umane. Așadar, weekendul acesta, în cultura noastră, în mod providențial, este weekendul despre Martin Luther King și de aceea l-am stabilit aici. Săptămâna viitoare va fi duminica despre sanctitatea vieții umane; nu tuturor le pasă de aceste lucruri, nouă însă ne pasă; ea este strâns legată de aniversarea procesului Roe v. Wade și se întâmplă ca cele două să fie sărbătorite împreună în fiecare an, iar acest lucru este destul de important pentru noi. Una este de natură democratică, iar cealaltă de natură republicană, dar lucrurile nu ar trebui să stea astfel. Puțin îmi pasă mie despre ce partid este vorba! Îmi pasă foarte mult de Biblie: Isus este Regele meu și nu oamenii sau vreun partid. Așadar, dacă într-un weekend te simți "liberal", iar în celălalt "conservator", atunci așa să fie!

Toate aceste lucruri s-au întâmplat în ultimii 18 ani și sper că sunteți de acord cu ele, de fapt sper să vă placă și să simțiți că aceasta este o modalitate profetică de a trăi. Nu ne este rușine să afirmăm că suntem devotați proclamării lui Hristos, dreptății, armoniei și diversității rasiale și foarte bucuroși să îmbrățișăm diversitatea tot mai mare din America. Biroul Recensământului Statelor Unite ale Americii afirmă că, în anul 2042, albii vor constitui o minoritate, iar cei de culoare vor reprezenta majoritatea în această țară și fiindcă sunt destul de sigur că așa vor sta lucrurile și în cer, nu am nimic împotriva acestui lucru. Statistic vorbind și având în vedere ceea ce s-a întâmplat în istorie și încotro se îndreaptă lucrurile astăzi, ar fi bine să fim de acord cu această situație. Prin urmare, noi îmbrățișăm acest fel de creștere seculară în diversitate.

Amintiți-vă ce a spus Isus sau ce a scris Ioan despre Isus: "căci ai fost jungheat, și ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminție, de orice limbă, din orice norod și de orice neam. Ai făcut din ei o împărăție și preoți pentru Dumnezeul nostru, și ei vor împărăți pe pământ!" Așadar, cei care vor domni peste un cer și un pământ nou vor fi foarte diferiți și creați pentru slava lui Cristos și ce lucru minunat dacă ne putem bucura de aceasta încă de pe acum!

În al doilea rând, nu ne este rușine să afirmăm că suntem devotați sanctității vieții umane atât în pântecele mamei, cât și înafara acestuia. Viața ființelor umane, care nu sunt doar rezultatul procreației naturale, ci ele sunt produsul unei creații divine active care imprimă în fiecare ființă chipul lui Dumnezeu. Uitați ce a scris fratele Domnului nostru Isus în cartea sa despre felul în care ar trebui să ne tratăm unii pe alții prin vorbirea noastră: "Ea (limba) este un rău, care nu se poate înfrâna, este plină de o otravă de moarte. Cu ea binecuvântăm pe Domnul, și Tatăl nostru, și tot cu ea blestemăm pe oameni cari sunt făcuți după asemănarea lui Dumnezeu." Așadar, Iacov vroia să sugereze: "Nu faceți astfel de lucruri ființelor umane! Ei sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu." Fiecare persoană, moartă sau în viață, pe care o vezi reprezintă imaginea vie a lui Dumnezeu, ceea ce mărește durerea produsă de necredință, de moarte și de suferință. Iată, deci, care sunt cele două sărbători sau zile importante: sanctitatea vieții; voi predica despre aceasta, cu voia lui Dumnezeu, săptămâna viitoare, iar în această predică voi vorbi despre armonia, dreptatea și diversitatea rasială.

Direcția în care m-am simțit călăuzit să pornesc în acest an este aceea de a spune lucruri vechi într-un context nou, iar contextul în care vreau să pun vechile adevăruri biblice este contextul parental. Vreau să spun adevăruri vechi și familiare, dar știu că nu sunteți cu toții părinți și că nu aveți toți copii, însă știu că vă pasă de ei și de noua generație, sau poate cunoașteți vreun părinte sau copil, și voi mai știți că aceștia vor crește fie abordând corect această problemă, fie nu. Prin urmare, aici am vrut să ajung. Vreau să vă vorbesc despre creșterea copiilor în iubire față de oamenii care sunt diferiți de ei înșiși; doresc ca aceștia să aibă în minte acest lucru.

Așadar, vreau să le vorbesc în special părinților, dar dacă sunt aici și copii de-ai voștri, știu că sunt câțiva prezenți sâmbata seara, nu mulți, doar câțiva și sper ca aceștia, dacă reușesc să înțeleagă ce spun acum, ca de exemplu această propoziție, să mă asculte. Uitați care este obiectivul meu pentru părinți. Obiectivul meu pentru părinți este de a le spune lucruri care să-i ajute să vă iubească cu o dragoste mai mare. Părinți voștri vă iubesc foarte mult, ei vă iubesc cu adevărat și voi știți lucrul acesta. Părinții își iubesc mult copiii, dar ei întotdeauna învață cum să facă acest lucru tot mai bine. Și sper din suflet că acesta mică contribuție le va arăta cum să facă asta bine; cum să ne iubim copiii cât mai bine, ceea ce include și subiectul diversității rasiale.

Am găsit aici un text și poate vă întrebați de ce am mai citit și pasajul din Romani. Acela este cel mai dulce text din Scriptură pe care cred că l-aș fi putut citi pentru că, în scurt timp, voi pătrunde și în Evanghelie; deoarece este vorba despre cel mai mare și important subiect când discutăm despre creșterea copiilor, despre orice alt subiect, dar în special despre creșterea copiilor. Permiteți-mi să citesc acum un alt text pentru părinți. Puteți să-l căutați și voi, eu nu-l voi prezenta în detalii, însă ascultați. Este din Efeseni 6:1-4: "Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept."Să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta" - este cea dintîi poruncă însoțită de o făgăduință - ca să fii fericit, și să trăiești multă vreme pe pământ. Și voi, părinților (taților)... " Textul sare de la părinți la tați, în mod clar o scoatere în evidență a punctului central."Și voi, părinților (taților) nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului."

Așadar părinții, mama și tata trebuie ascultați, ceea ce înseamnă că ei spun lucruri și se cuvine ca aceștia să spună lucruri bune, drepte, adevărate, înțelepte, lucruri spre slava lui Dumnezeu, lucruri care-l au în centru pe Dumnezeu, lucruri pline de învățături biblice, astfel încât copiii, fără niciun compromis față de conștiința lor, să spună: "Da, da, da!" acestor lucruri. Astfel ar trebui să stea lucrurile în legătură cu părinții, cu mamele și tații, apoi autorul textului merge mai departe la tați. În acest text există o focalizare specială asupra taților și chiar și în Biblie. O focalizare specială! Tații au o responsabilitate specială, o autoritate specială și un rol special. Mamele au și ele un rol special, însă tații sunt și mai speciali, deoarece ei trebuie să-și asume o responsabilitate specială față de copii în a nu-i întărâta la mânie, ci în a-i crește în disciplina și învățătura Domnului, iar Domnul are multe de spus în problema armoniei rasiale. Aceasta este legătura dintre ele. Îi creștem în disciplina și învățătura Domnului, iar Domnului îi pasă de felul în care îi tratăm pe oamenii care sunt diferiți de noi înșine.

Am găsit 8 modalități prin care să vă iubiți copiii în acest fel și în timp ce mă uitam din nou peste ele în această după-masă, m-am gândit: "Vai, vai, vai, vai, vai! Mai sunt atât de multe altele!" Așa că, dacă vreți, puteți să-mi trimiteți un email și să-mi spuneți lucrurile pe care le-am omis, deși știu că aveți dreptate. Există atât de multe lucruri practice pe care nu le voi menționa, de felul: "Ce fel de cărți aveți acasă? La ce fel de reviste vă abonați? Vă cumpărați noua carte apărută despre familiile vitrege recompuse din America? Din acelea de care îi cumpăr eu lui Noel de Crăciun. Astfel de lucruri mici care, într-un fel, continuă să cultive în cadrul familiei acest subiect. Nu voi mai vorbi despre niciunul dintre aceste lucruri, tocmai am făcut-o, însă nu mai vreau să spun nimic legat de acestea.

Mai există alte lucruri despre care îi putem învăța pe copii și pe care nu le voi menționa, dar am ales 8 dintre ele și cred că acestea sunt foarte importante, de bază și fundamentale și priviți felul în care le-am conceput. Vorbim aici despre creșterea copiilor; am lucrat la 5 dintre ele, sunt lucruri la care mă gândesc și la care m-am gândit timp îndelungat și mi-ar plăcea să fac asta din nou, însă acum pot doar să vă spun ce am greșit, pentru ca voi să puteți evita unele dintre acele greșeli. Așadar, sunt 8 modalități prin care părinții îi pot ajuta pe copiii lor să-i iubească pe oamenii care sunt diferiți de ei; primele 3, sau chiar primele 4, de fapt primele 3, după care la punctul numărul 5 voi citi din Scriptură și motivul pentru care voi apela la Scriptură la punctul numărul 5 este pentru faptul că și copiii ajung să citească din Scriptură la punctul numărul 5. Nu-i poți învăța pe copii tăi din Scriptură la vârsta de 1 an, când aceștia nu au capacitatea să înțeleagă. Nu poți face acest lucru! Dar la acestă vârstă îi poți învăța despre rasa umană. Ei bine, în această direcție se îndreaptă lucrurile și vom citi din Scriptură pe măsură ce și copiii vor ajunge să citească din Scriptură.

Modalitatea numărul 1: Ajutați-i pe copii... Încă un lucru de adăugat aici. Când spun "să-i ajutați pe copii" înseamnă să fiți un model pentru ei și să-i învățați. Dar dacă doar îi învățați, fără să fiți un model pentru ei, atunci sunteți niște ipocriți. Copiii își vor da seama de asta foarte repede și îi veți pierde foarte curând. Dacă veți fi doar un model pentru ei crezând că procesul de învățare nu este important, atunci veți sacrifica unul din prețioasele mijloace al harului și nici acest lucru nu va funcționa bine. Este vorba despre a învăța și a fi un model, a învăța și a fi un model; fii ceea ce spui! Acum acest lucru este clar. Cred că fiecare dintre aceste 8 puncte și cred, probabil voi repeta asta de nenumărate ori, dar ca să știți, cred că părinții au impact atunci când îmbină cele două în mod autentic.

Modalitatea numărul 1. Ajutați-i pe copii că creadă în bunătatea și înțelepciunea suverană a lui Dumnezeu prin faptul că i-a creat cu trupul pe care îl au acum. Acestă afirmație este poate prea lungă pentru a fi notată, însă toate vor fi puse pe site luni după-masa, așa că vă puteți relaxa. Nu trebuie neparat să vă notați aceste lucruri; dacă însă credeți că se merită să le păstrați, atunci notați-le, dar stați, ascultați și gândiți-vă la ele. Dacă vă este de folos să scrieți ceva, foarte bine! Dar nu intrați în panică zicând: "Of, propoziția a fost așa de lungă că nu am reușit să o scriu!" Nu vă faceți griji de asta! Ajutați-i pe copii că creadă în bunătatea și înțelepciunea suverană a lui Dumnezeu prin faptul că i-a creat cu trupul pe care îl au acum. Majoritatea copiilor mici, a copilașilor se simt nemaipomenit de liberi și liniștiți în legătură cu trupurile lor. Ei nu se gândesc prea mult la lucrurile acestea. Dacă nu îi doare ceva, ei merg mai departe fără să aibă preocupări de sine supărătoare cu privire la trupurile lor. Este trupul lor, le aparține și fac ceea ce îi face fericiți. Așa sunt copilașii și poate de aceea Domnul Isus a spus: "Trebuie să fiți ca și ei pentru a putea intra în împărăția cerurilor."

Dar aproape toți copii, băieți și fete, ajung la o vârstă când încep să fie preocupați de trupurile lor: "Sunt eu prea înalt? Sau prea scund? Sunt prea subțire sau prea corpolent? Sunt prea închis la culoare sau prea deschis? Părul meu arată cool sau este plictisitor? Este tenul meu curat sau plin de pete?" Și aceste temeri, aceste temeri mari sunt reale, să nu le minimalizați, ele sunt reale, iar această sete de a fi strălucitori când se trec printr-o anumită fază, poate degenera în disfuncții distrugătoare și comportamente păcătoase, iar soluția nu este învățătura lumii despre stima de sine, ci învățătura lui Dumnezeu despre bunătatea și înțelepciunea Lui suverană în crearea copiilor noștri în felul în care ei sunt acum. Psalmul 139:14: "Te laud că sunt o făptură așa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, și ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!" Acest adevăr nu rezolvă toate problemele, el nu reprezintă o soluție rapidă pentru fiecare luptă, dar este extrem de important ca noi să consolidăm în copii noștri învățătura potrivit căreia "Dumnezeu te-a creat, Dumnezeu este foarte, foarte bun și Dumnezeu este foarte, foarte înțelept și, prin urmare, tu ești creat după felul în care El a dorit ca tu să fii creat."

Trebuie să începeți cu această învățătură la vârsta de 9 luni, nu la vârsta de 11 ani, când criza deja s-a instalat. Temelia aceasta trebuie fundamentată lună de lună, lună de lună, lună de lună: "El te-a creat, El te-a creat, El te-a creat, El este înțelept, El este înțelept, El este bun, El este bun." Nu este deloc vorba despre o chestiune legată de stima de sine, ci despre o chestiune legată de Dumnezeu, o chestiune legată de încredere, de supunere, la vârsta de 11 ani ei să spună "Dumnezeul meu este bun cu mine!" Iar la vârsta de 12,13, 14 ani: "Dumnezeul meu este plin de înțelepciune și bunătate, Creatorul și Susținătorul meu!" Despre acest lucru este vorba și nu despre ideea seculară "să-ți placă ce vezi când te uiți în oglindă." Este, cu siguranță, o chestiune legată de Dumnezeu, iar cei mici vor ajunge în această etapă; la vârsta de 1 an, 2,3 ani încep să priceapă și deși nu reușesc să înțeleagă încă Scriptura, ei înțeleg această învățătură."Mami, eu de unde am apărut?" "Dumnezeu te-a creat!" "Uau! Cum?" Provocări. Bun venit în grup!

Modalitatea numărul 2. Ajutați-i pe copii să creadă în bunătatea și înțelepciunea suverană a lui Dumnezeu prin faptul că i-a creat pe ceilalți oameni cu trupul pe care îl au acum. Ajutați-i pe copii să creadă în bunătatea și înțelepciunea suverană a lui Dumnezeu prin faptul că i-a creat pe ceilalți oameni cu trupul pe care îl au acum. Tot ce trebuie să faceți este să luați primul principiu și să-l aplicați și în cazul celorlalți oameni. Și dacă i-ați ajutat pe copiii voștri, cred că lucrurile trebuie să decurgă în această ordine, dacă i-ați ajutat încă din primii ani de viață să înțeleagă acest lucru despre ei înșiși, atunci nu le va fi atât de greu să înțeleagă că exact la fel stau lucrurile și cu ceilalți oameni, iar apoi puteți să extrageți implicațiile ce rezultă din acest principiu. De exemplu: Nu ați putea să vă bateți joc de lucrarea lui Dumnezeu, nu-i așa? Nu-i așa că nu ați putea să răniți o persoană holbându-vă la ea ca și cum aceasta ar fi fost creată de un Dumnezeu neînțelept sau rău și nu de un Dumnezeu bun și înțelept? Copii mici vor înțelege toate aceste lucruri, cu siguranță că le vor înțelege, mai ales dacă se întâmplă săptămână de săptămână, lună de lună și nu uitați că voi sunteți un model pentru ei. La ce lucruri vă holbați? Ce lucruri vă fac să vă dați ochii peste cap? Când vă uitați la televizor, ce lucruri vă determină să vă manifestați prin diferite gesturi nemulțumirea? Ei vă urmăresc cu atenție. Vorbim din nou aici despre a învăța și despre a fi un model pentru ei, pentru că noi, împreună cu copii noștri, am fost creați în mâna suverană și plină de bunătate a lui Dumnezeu și la fel au fost creați și ceilalți oameni.

Modalitatea numărul 3. Ajutați-i pe copii că creadă că ei împreună cu ceilalți copii și adulți au fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Punctul numărul 3 nu este asemănător cu primele 2. Geneza 1:27 "Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut." Începeți să sădiți în copiii voștri încă din primele zile, încă din momentul în care ei reușesc să înțeleagă o propoziție ca acesta și să dezvoltați în viețile lor ideea că ei sunt, fără exagerare, infinit diferiți de animalele. Prin aceasta veți sfida orice credință a culturii noastre. Îl învățați pe copil că este produsul finit al animalității, iar el va ajunge să se comporte ca un animal."Tu ești calitativ și infinit diferit de animale." Și nici nu mai vreau să repet cuvintele "alte animale." Nu pot accepta să vorbesc în felul acesta și cred că nici lui Dumnezeu nu i-ar plăcea asta. Îi învățăm pe copii noștri că a fi om este un lucru absolut minunat. A fi om este un lucru absolut uimitor. Este extraordinar să fii om, tocmai de aceea iadul este atât de îngrozitor! Este formidabil faptul că există ființe umane care umblă pe pământ și care sunt asemenea lui Dumnezeu! Ele au fost înzestrate.

Gândiți-vă puțin la imaginea lui Dumnezeu, cu capacitatea de a-L cunoaște, de a-și însuși gândurile Lui scrise într-o Carte, capacitatea de a vorbi cu El, de fi persoanele cu care El comunică, de a-L iubi, îmbrățișa, prețui, admira, sluji, de a fi satisfăcuți de El, de a-L reflecta pe El. Ne asemănăm atât de mult cu Dumnezeu! Amintiți-vă ce a spus C. S. Lewis: "Veți fi tentați ca pe viitor să vă închinați și să-i slujiți pe semenii voștri, care strălucesc ca soarele în împărăția Tatălui lor." Dacă ați ști măcar cu ce aveți de-a face: fiecare culoare, fiecare formă și... Vreau să fac aici o paranteză. Am fost foarte aproape de a ține această predică despre rasa umană și dizabilitate. Am avut totul planificat ca fiecare punct să se aplice la ambele subiecte. Și ghiciți ce? Ele chiar se aplică celor două subiecte, însă Noel a avut deptate când mi-a spus: "Johnny, în primul rând, acesta fiind weekendul despre Martin Luther King, încearcă să-i acorzi mai multă atenție! Poți să ții predica aceasta într-o altă duminică. În al doilea rând, va suna ca și cum tratezi problema rasialității ca pe o dizabilitate." Sunt de acord cu ea. Ea este o femeie inteligentă! Dar voi nu ați știut că în spatele acestor 8 puncte, John Piper își dorește ca oamenii pentru care o problemă de dizabilitate este mai mare decât problema rasială, puteți citi printre rânduri, este ușor! Acum închid această paranteză.

Îi învățăm pe copii încă de la început că ei sunt asemenea chipului lui Dumnezeu și infinit diferiți de animale. Primele 3 modalități de a-i iubi pe copii se referă la Dumnezeu în calitate de Creator: "El m-a creat pe mine, te-a creat pe tine și ne-a creat pe noi asemenea Lui!" Acestea 3 reprezintă lucrările de creație ale lui Dumnezeu. Acestor copii mici de 1 an, de 2 ani le spunem: "El te-a creat, tu ești o făptură vie, El te-a creat, El te-a creat, El te-a creat cu înțelepciune, ți-a dat acest trup, iar acest trup al tău nu este o greșeală, ți-a dat înțelepciune și ești asemenea chipului Lui și la fel sunt și ceilalți oameni, iar implicațiile acestui lucru sunt uluitoare și pline de semnificație pentru felul în care ne relaționăm unii cu ceilalți."

Următorul punct, punctul numărul 4, ne îndreaptă atenția dinspre Dumnezeu în calitate de Creator înspre Dumnezeu în calitate de Legiuitor, care se cuprinde în Dumnezeu ca Poruncitor al dragostei. În Biblie, porunca dragostei cuprinde în ea toată legea, iar eu voi încerca acum să formulez acest punct. Punctul numărul 4. Învățați-i pe copii că Dumnezeu ne cere să le facem altora tot ceea ce dorim ca ei să ne facă nouă. Învățați-i acest lucru! Învățați-i acest adevăr încă din perioada în care aceștia au capacitatea de a înțelege, iar ei reușesc să înțeleagă aceste lucruri încă de mici, încă de când își dobândesc simțurile."Cum te-ai simți dacă fratele tău ți-ar face același lucru pe care i l-ai făcut tu lui?" Ei înțeleg acest lucru încă de mici, chiar înainte de a reuși să înțeleagă Evanghelia. Aici nu este vorba despre Evanghelie, iar acest lucru nu mântuiește pe nimeni. Copilul vostru nu este mântuit doar pentru că îl învățați regula de aur, însă voi îl învățați regula de aur! El trebuie să știe regula de aur; de obicei prezentarea legii precedă auzirea Evangheliei, iar legea este cuprinsă într-o singură poruncă: "Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți." Puneți aceasta în mintea și inima copilului vostru încă de mic.

"Ți-ar plăcea să fii tratat în felul acesta?" "Nu." "Atunci nu-i trata nici tu pe alții așa!" Sădește asta în mintea copiilor tăi încă de mici, învață-i că acesta este un bun fitru pentru comportamentul lor: "Vrei să se vorbească așa despre tine? Vrei să fii numit în felul acesta? Vrei ca alții să se uite așa la tine? Vrei să fii tratat în felul acesta?" Răspunsuri: "Nu, nu, nu." "Atunci nu face aceste lucruri! Hai să nu ne comportăm în felul acesta!" "Cum ți-ar plăcea să fii tratat?" "Ei bine, așa, așa, așa." "Atunci hai să ne comportăm așa! Hai să facem asta!" O, darul părinților care reușesc să-l învețe pe micul păgân de 4 ani aceste lucruri! Copiii nu sunt mântuiți încă! Acum am ajuns la Evanghelie. Așadar, primele patru se referă la Dumnezeul-Creator și la Dumnezeul-Legiuitor. Problemele legate de copiii noștri au toate de-a face cu Dumnezeu. În familiile bisericii Bethlehem, totul are legătură cu Dumnezeu; dacă totul este legat de Dumnezeu, voi nu reușiți să înțelegeți încă, nu înțelegeți Scriptura. Totul este legat de Dumnezeu. 3."Coatele pe masă!" Nu! Are legătură cu Dumnezeu. Pot să vă fac o prezentare a pasajului din 1 Corinteni 13 "nu se poartă necuviincios" și să vă arat care este legătura dintre Evanghelie și "coatele pe masă," nu într-o cultură anume. Mănâncă-ți supa într-un anumit fel în aceea cultură, dar nu și în aceasta, acest lucru se găsește în Biblie. Totul se leagă de Dumnezeu.

Prin urmare, am vorbit despre Dumnezeu-Creator la primele 3 puncte, Dumnezeu-Legiuitor la punctul numărul 4 și acum am ajuns la punctul numărul 5: Învățați-i pe copii că propriul păcat... Și deși nu știu prea multe despre ce înseamnă păcat la vârsta de 2 ani și poate nu vei avea prea mult succes explicând acest cuvânt, mergi mai departe încercând să faci tot ce poți mai bine. Va veni un moment în care conștiința lor se va trezi la viață și va trebui să captezi acel moment cu mult discernământ. Învățați-i pe copii că propriul păcatul este mai urât decât oricare altă persoană pe care ei o consideră fizic neatrăgătoare. Învățați-i pe copii că păcatul lor este mai urât, și aici îmi aleg cuvintele cu foarte mare atenție, este mai urât și nu am spus mai greșit, ci am spus mai urât decât orice alt lucru pe care ei îl găsesc neatrăgător din punct de vedere fizic la o altă persoană. Păcatul nu este o greșeală nevinovată, păcatul nu este o gafă amuzantă, păcatul nu este un defect nobil, păcatul este o rebeliune josnică. Pavel vorbește despre o generație păcătoasă ca "neam ticălos și stricat." Biblia folosește cuvântul urâciune pentru o astfel de viață.

Pavel scrie în Romani 3:13: "Gâtlejul lor este un mormânt deschis; se slujesc de limbile lor ca să înșele; sub buze au venin de aspidă" când vrea să descrie faptul că "toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu." Păcatul este scârbos și urât. Dacă copiii noștri vor înțelege vreodată Evanghelia, ei trebuie să înțeleagă acest lucru despre ei înșiși, iar noi, ca părinți, trebuie să îl experimentăm noi înșine mai întâi. Va exista smerenie, va exista zdrobire, va exista aromă. Tata are autoritate în acestă familie, dar este o autoritate cu inima zdrobită, o autoritate smerită, o autoritate gata să-și recunoască greșelile și să-și ceară iertare de la un copil de 5 ani. Copilul va simți dacă tatăl său a fost zdrobit de propriul păcat. Copii noștri niciodată nu vor prețui, un alt cuvânt ales cu atenție, copii noștri nu vor prețui niciodată Evanghelia până nu vor fi dezgustați de propriul păcat. Ei trebuie nu doar să învețe că săvârșesc lucruri rele, ci că sunt răi. Și știu că sunt mulți oameni care zic: "Niciodată nu ar trebui să-i spui unui copil acest lucru! Spune-i că a făcut doar un lucru rău, dar nu-i spune că e rău!"

Păcatele nu apar la întâmplare, ele vin de undeva. Sunt pervertit, sunt căzut, sunt zdrobit, sunt corupt, sunt mândru, sunt egoist, eu SUNT așa, iar cât timp am această natură păcătoasă, până când John Piper are aceste lucruri în el, Evanghelia nu va lucra cu putere, iar eu voi fi întotdeauna vindecat superficial. Trebuie să pătrund în străfundul murdar ar inimii mele și să-mi fac drum până în adânc, crezând că acolo există sânge, nu iad, ci sânge, sângele lui Isus și că nu îl pot găsi la jumătatea drumului, ci doar acolo, în adâncime. Sângele lui Isus se află în adâncul mizeriei din inima mea. Așadar, copiii noștri... Acest lucru ne privește pe noi în primul rând, nu-i așa? Părinții trebuie să ajungă acolo, însă sunt așa de mulți creștini care nu au pătruns până acolo și, prin urmare, ei nu sunt zdrobiți și nici îndrăgostiți de Evanghelie, ci de televizor. Nu este deloc emoționant faptul că ei privesc cu interes entuziasmul experimentat în ziua când "El mi-a spălat toate păcatele". Este un lucru prostesc și fără sens. Nu reușesc să văd nicio emoție în asta și nu înțeleg motivul pentru care acești oameni sunt atât de agitați. Voi nu v-ați scufundat niciodată, nu ați "căzut" niciodată în adâncul propriei voastre inimi murdare.

Deci, odată ce acest lucru a devenit realitate în viața voastră și ați fost spălați în sângele Mielului și credeți că acesta este lucrul cel mai scump care vi s-a întâmplat vreodată, atunci, cu multă blândețe și dragoste, îi ajutați pe copii voștri să înțeleagă și ei toate acestea. Vă promit că acest lucru nu-i va condamna, ci îi va elibera ca să poată înțelege Evanghelia, deoarece Evanghelia este lucrul cel mai minunat din lume. Așadar, modalitatea numărul 5. Învățați-i că propriul păcatul este mai urât decât orice altă persoană pe care o consideră urâtă doar pentru că este diferită de ei și dacă acest lucru se întâmplă, atunci unul dintre efecte va fi acela că este destul de dureros să fii curățat de Isus și scos din adâncul murdar al vieții tale, ca apoi să privești la trupul unei alte persoane și să îl găsești respingător. Nu, nicidecum. Acestă rădăcină a fost tăiată. Eu nu mai fac aceste lucruri deoarece am fost eliberat.

Modalitatea numărul 6. Învățați-i pe copii că Dumnezeu îi iubește în ciuda urâțeniei păcatului lor și că a dovedit aceasta trimițându-și Fiul să moară pentru păcatele noastre și să ofere iertate tuturor celor ce încred în El. Este o frază lungă, dar ați înțeles-o. Aceasta este Evanghelia, acesta este miezul Evangheliei. Prima parte a fost partea de pregătire: cunoaște-ți starea de depravare, păcatul și urâciunea păcatului. Aceasta a fost pregătirea. Acum, le spunem, și le spunem de sute de ori că atunci când Dumnezeu L-a trimis pe Hristos în lume, și-a demonstrat inifinita Lui dragoste pentru tine, care trăiai în păcat și în ciuda păcatului tău. Dragostea Lui crește pe măsură ce păcatul tău crește, unde se înmulțește păcatul, acolo harul se înmulțește și mai mult. Și le spunem cât se poate de clar: Dumnezeu te iubește! Romani 5:8 este singura referire pe care o fac la textul citit: "Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi, prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi." Vreți să vedeți dragostea lui Dumnezeu? Deschideți-vă Cartea și veți găsi nenumărate locuri unde sunt descrise suferințele și moartea lui Isus în locul vostru. Acesta este Dumnezeu care îți spune: "Te iubesc! Te iubesc copilule de 3 ani, te iubesc copilule de 4 ani, de 6 ani, de 11 ani, care te afli în mijlocul luptelor, te iubesc copilule de 13 ani. Te iubesc! Te iubesc!"

Le spunem copiilor noștri: "Voi credeți despre acești oameni diferiți de voi că sunt neatrăgători sau dezagreabili, însă nu uitați că păcatul vostru, că inima voastră păcătoasă, la fel ca cea a mamei și a tatălui vostru, este mult mai respingătoare și dezagrabilă în ochii lui Dumnezeu decât este acea persoană în ochii voștri. De mii de ori este mai dezagreabilă inima voastră în fața lui Dumnezeu și totuși Dumnezeu vă iubește. Dumnezeu a murit pentru voi în Isus. Dumnezeu a sacrificat pentru voi. Nu ar trebui să-i tratați și voi la fel chiar dacă aceaștia vi se par neatrăgători? Deci, dacă Dumnezeu ne-a iubit în felul acesta, nu ar trebui să-i iubim și noi la fel?"

Modalitatea numărul 7. Învățați-i pe copii că datorită faptului că Isus a murit pentru ei și a înviat din morți, El a devenit pentru ei un Prieten care îi împlinește în toate lucrurile și o comoară. El este pentru ei o comoară și un Prieten care îi satisface în toate lucrurile. Pavel a spus: "Privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, față de prețul nespus de mare al cunoașterii lui Hristos Isus." Este clar că, pentru un creștin, a-L cunoaște pe Hristos Isus este mai valoros decât orice lucru, decât orice altceva. Învățați-i acest lucru! Aceasta este lucrarea Duhului Sfânt în viețile lor, voi nu puteți face nimic pentru ca ea să aibă loc, însă le puteți spune că acest lucru este adevărat și să vă rugați zi și noapte ca Dumnezeu să le deschidă ochii să vadă că, avându-L pe Isus ca Prieten și ca lucru de preț, le aduce mai multă împlinire decât popularitatea pe care ar putea să o aibă, decât trupurile lor, decât banii pe care ar putea să-i dețină, sau puterea, decât talentul pentru fotbal sau silueta lor. De mii de ori mai valoros și s-ar putea ca Dumnezeu să lucreze acest adevăr în adolescentul tău sau în copilul tău de 6 ani.

Însă trebuie să credeți voi mai întâi lucrurile acestea, ca apoi și ei să le vadă în voi: Tata îl prețuiește pe Isus mai mult decât prețuiește banii, tata îl prețuiește pe Isus mai mult decât munca sa, decât succesul său, tata îl prețuiește pe Isus mai mult decât meciul de footbal; este evident că tata Îl prețuiește pe Isus. Aceasta este prima voastră bătălie, după care începeți să turnați această comoară extraordinară în ei. Îi ajutați să facă legătura cu faptul că dacă Isus este Acela care vă împlinește în toate lucrurile așa cum a fost și pentru Pavel, atunci nu trebuie să vă mai fie frică de cineva care e diferit de voi. Nu trebuie să vă mai temeți; Îl aveți pe Isus, aveți totul în Isus și nu trebuie să vă obțineți fericirea simțindu-vă superiori față de alți oameni, lucru pe care mulți dintre noi încercăm să-l facem. Trebuie să mă simt superior față de cineva, de acolo îmi iau eu sensul, semnificația, din faptul că mă simt mai deștept, că arat mai bine, că sunt mai cool, că sunt mai bun la ceva decât alte persoane. De ce ai avea nevoie să îți găsești scopul în viață comparându-te cu alții? Ce nevoie ai avea să faci lucrul acesta? Nu te compari cu alții dacă Isus îți satisface viața. Sau mai realist vorbind: te trezești adesea comparându-te cu alții, dar fiindcă Isus este comoara ta, încetezi să mai faci acest lucru."Nu mă mai compar cu alții! Nu am nevoie de asta! Nu am nevoie să ajung aici, nu am nevoie să fiu cel mai bun în lucrul ăsta sau în celălalt, nici chiar mai bun. Sunt conform cu ceea ce Și-a dorit El să fiu și o să-mi dau toate silințele să contez pentru Isus iubindu-i pe oameni și voi fi al Lui datorită lui Hristos, iar viața aceasta este, oricum, foarte scurtă." În concluzie, ajutați-i pe copii să fie fericiți pentru că Îl cunosc pe Isus, pentru că sunt iertați de El, pentru că sunt iubiți de Dumnezeu datorită lui Isus și să se "reverse" asupra altor oameni, nu să fugă de ei.

Modalitatea numărul 8, ultima. Învățați-i pe copii să-i iubească pe alții care sunt diferiți de ei. Vreau să vă spun ceva. Seara trecură, pe când eram în camera Thalitei, aceasta m-a întrebat: "Ai de gând să spui acest lucru în biserică?" Eu i-am răspuns: "Probabil." Ea a început să exclame: "Îmmmmmm! ! !" Nu a spus nu. Acum ea nu este aici, dar va veni mâine dimineață și îi voi pune această întrebare din nou. Așezat pe patul ei, ca întotdeauna, are 14 ani, mi-am pus mâna pe capul ei ca s-o binecuvântez, i-am cântat un cântecel și apoi i-am spus: "Pot să te întreb ceva? Acesta este ultimul punct din predica de mâine și vreau să văd dacă îl înțelegi. Thalita, te rog, să completezi următoare propoziție pentru mine: "Copiii, voi ar trebui să-i iubiți pe cei diferiți de voi, nu pentru a fi acceptați de Dumnezeu, ci pentru că... " Și m-am oprit. Iar ea mi-a spus: "Pentru că sunt acceptată de Dumnezeu." Am sărit din scaun și am strigat: "Da! Da! Da!" Ea a crezut că este ceva foarte amuzant, la fel cum ați crezut și voi, însă vă spun că nu puteați să mă plătiți cu un milion de dolari pentru acel moment. Aceasta este Evanghelia.

Toate îndemnurile tatălui la acțiune: "Fă asta, fă cealaltă, fă asta, tratează-i pe oamenii în felul acesta, nu face lucrul ăsta, fă celălalt... " Ce reprezintă ele toate? Moduri prin care să îl determini pe Dumnezeu să fie de partea ta? Ea știe că nu. Dacă sunt înțelepți, dacă sunt înrădăcinați în Biblie, dacă sunt de la Dumnezeu, ei știu că nu există feluri prin care să îl determine pe Dumnezeu să fie de partea lor. El este de partea mea datorită lui Isus. El este de partea mea datorită lui Isus. Isus mi-a acoperit păcatele, mi-a oferit neprihănirea Lui, El este în totalitate de partea mea, iar iubirea mea pentru oamenii diferiți de mine nu-L determină pe Dumnezeu să fie de partea mea. Dacă am vreo putere să-i iubesc pe oamenii diferiți de mine, lucru pe care îl consider destul de dificil, este pentru că eu deja Îi aparțin Lui. Vă mai amintiți pasajul din Filipeni de săptămâna trecută: "Duceți până la capăt mântuirea voastră, cu frică și cutremur" apoi, el adaugă "pentru că Dumnezeu este Acela care lucrează în voi." Sau chiar în capitolul 3, versetul 12 a spus: "Alerg înainte, căutând să-l apuc." După care adaugă "întrucât și eu am fost apucat de Hristos Isus."

Credeți că Evanghelia este plină de efort? Da, există efort în viața creștină, există lepădare de sine, există nevoia de "a tăia" unele înclinații păcătoase, însă toate acestea nu-l determină pe Dumnezeu să fie de partea voastră. Evanghelia spune: "Dumnezeu este de partea voastră pentru un singur motiv, acela că Isus a plătit pentru păcatele voastre și vă atribuie o neprihănire diferită, pe care pur și simplu o primiți doar prin credință, iar toate celelalte lucruri în viață izvorăsc din acestă realitate a Bibliei."

Așadar, închei acum spunând următorul lucru: puterea de a fi un astfel de părinte, sau prieten, sau persoană, în general, pentru noi toți, puterea de a ajuta pe cineva să-i iubească pe cei diferiți de ei sau puterea de a-i iubi pe oamenii diferiți de noi, este o putere care provine din această înțelegere, din această realitate, din această experiență a Evangheliei. Cuvintele Talithei: "Fiindcă că sunt deja acceptată, de aceea vreau să-i tratez altfel pe cei care sunt diferiți de mine, cu dragoste." Haideți să ne rugăm.

 

Tată care ești în ceruri, fă ca aceste 8 puncte și încă multe altele să lucreze în viața părinților și în viața copiilor pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să treacă prin perioade de cădere, rebeliune, ură, egoism, tulburări de alimentație, plecări rătăcitoare. Dumnezeule, păstrează-ne copii în armonie rasială, în diversitate rasială. Mă rog în Numele lui Isus, amin.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/201123/ajutati-i-pe-copii-sa-i-iubeasca-pe-cei-diferiti-de-ei