1. O VESTE PLINĂ DE BUCURIE TREBUIE SĂ FIE BUNĂ
Nimeni nu se bucură de o veste rea. Bucuria lărgește și deschide inima încât poate ura bun-venit dorințelor ei cele mai speciale; dar o veste rea găsește totdeauna ușa închisă.
Evanghelia aduce făgăduințe care vestesc binele pe care Dumnezeu li-l dorește păcătoșilor, dar amenințările constituie limbajul obișnuit al Legii. În vreme ce Legea nu poate vorbi decât despre judecata păcătoșilor, Evanghelia harului lui Cristos le zâmbește și netezește ridurile de pe fruntea Legii.
2. VESTEA EVANGHELIEI ESTE LA FEL DE MĂREAȚĂ PE CÂT ESTE DE BUNĂ
Dacă auzim o veste nesemnificativă, este posibil s-o uităm. Dar dacă este importată și foarte bună, ea ne produce bucurie. Îngerul Domnului a spus:
Vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie. LUCA 2.10
Trebuia să fie o mare bucurie, deoarece TOATĂ este bucurie; Domnul Cristos a adus o veste de așa plinătate încât nu a mai fost loc de completare. Dacă tu crezi că ar putea lipsi ceva din Evanghelie, trebuie să privești mai sus decât Dumnezeu, deoarece, prin legământul harului lui Cristos, El li Se oferă credincioșilor pe Sine ÎNSUȘI. Noi suntem pe deplin convinși de argumentul lui Pavel:
Toate sunt ale voastre și voi sunteți ai lui Cristos, iar Cristos este al lui Dumnezeu. 1 Corinteni 3.22-23
Evanghelia plasează vasele noastre în apropierea bunătății însăși; și, cu siguranță, noi trebuie să avem totul, dacă suntem uniți cu Cel ce deține orice lucru. Ar putea vreo veste bună să-i glorifice pe sfinți, dacă nu le-a oferit-o cerul? Noi avem în Cuvântul Domnului dovada acelei glorificări:
Cristos Isus, Care a nimicit moartea și a adus la lumină viața și neputrezirea, prin Evanghelie... 2 Timotei 1.10
În timp ce soarele strălucește, el ne ascunde cerul, pentru a ne arăta pământul! Dar Evanghelia le luminează pe amândouă - evlavia are FĂGĂDUINȚA VIEȚII DE ACUM ȘI A CELEI VIITOARE. 1 TIMOTEI 4.8.
3. O VESTE BUNĂ TREBUIE SĂ-I PRIVEASCĂ ÎNDEAPROAPE PE ASCULTĂTORI
Auditoriul trebuie să aibă un interes personal înainte ca anunțul să poată fi o veste bună. Chiar dacă ne putem bucura auzind că s-a întâmplat un lucru bun altei persoane, noi vom fi mult mai afectați dacă acel lucru ni s-ar întâmpla nouă. De exemplu, un om bolnav nu simte atât de puternic bucuria vindecării altuia, ca atunci când el însuși este restabilit.
Evanghelia nu ne spune ce a făcut Dumnezeu pentru îngeri ci pentru NOI. VOUĂ - spunea îngerul, VI S-A NĂSCUT UN MÂNTUITOR, CARE ESTE CRISTOS, DOMNUL. Luca 2.11. Dacă îngerii s-au bucurat de fericirea noastră, cu siguranță că avantajul nostru ne oferă un motiv mai adânc de a ne bucura. Ar fi ciudat dacă mesagerul care doar aduce vestea ar trebui să cânte, iar primitorul să dea din umeri cu indiferență. Dar fii sigur că veștile Evangheliei sunt pentru tine, dacă Îl cuprinzi pe Cristos Isus cu brațele credinței.
Acum, într-o împărăție, fiecare supus, indiferent cât de neînsemnat ar fi, are o părticică din rege: acesta este un bun de folosință comună. Și la fel este Cristos pentru credincioși. Făgăduințele sunt înfățișate precum un portret bine realizat; ele urmează pe oricine le privește cu credință. Bucuria Evangheliei este bucuria ta, dacă ai credință pentru a o primi.
4. SURPRIZA ADAUGĂ MAI MULTĂ BUCURIE UNEI VEȘTI BUNE
Mesajul fericit al Evangheliei a fost ținut ascuns de fiii oamenilor. El n-ar fi putut pătrunde, cu nici un chip, în inima omului pentru a da naștere unei astfel de vești, dacă Dumnezeu nu Și-ar fi deschis buna Lui plăcere și n-ar fi descoperit sfatul voii Lui. În timpul domniei regelui Henry al VIII-lea, i-a fost comunicată vestea anulării pedepsei, cu numai câteva ore înainte de a fi decapitat, și această veste a fost atât de neașteptată încât omul a murit de bucurie! Vasul ființei noastre este atât de fragil, încât vinul celei mai mici bucurii îl poate sfărâma. Totuși, vestea divină întrece orice veste obișnuită, precum mila lui Dumnezeu o întrece pe cea a omului sau tot așa cum eliberarea din pedeapsa veșnică se deosebește de moartea fizică, ce se duce înainte ca durerea să poată fi simțită.
5. VESTEA BUNĂ TREBUIE SĂ FIE SIGURĂ ȘI ADEVĂRATĂ
Ea nu se aseamănă unui zvon, al cărui autor nu poate fi identificat. Noi avem Evanghelia de la Dumnezeu Însuși Care nu poate minți. Stăpânitorul cerurilor garantează adevărul ei:
Acesta este Fiul Meu preaiubit: de El să ascultați. Luca 9.35
Toate minunile lui Cristos au confirmat veridicitatea Evangheliei. Cu toate acestea, scepticii care au negat învățătura lui Cristos au fost forțați de nenumărate ori să recunoască divinitatea minunilor Lui, expunând astfel, întregii lumi, absurditatea necredinței lor. Minunile lui Isus au fost pentru Evanghelie ceea ce sunt pecețile pentru un document. Necredincioșii nu au putut nega faptul că mâna lui Dumnezeu era în aceste minuni, dar ei nu L-au putut vedea în învățătura lui Cristos. De parcă Dumnezeu ar putea pecetlui o minciună!
Iată ce desăvârșește bucuria acestei vești - nu va înșela pe nimeni care-și pune toată încrederea în ea.
O, adevărat și cu totul vrednic de primit este cuvântul care zice: CRISTOS ISUS A VENIT ÎN LUME CA SĂ MÂNTUIASCĂ PE CEI PĂCĂTOȘI. 1 Timotei 1.15.
Podul pe care Evanghelia îl construiește deasupra mâniei cerești, pentru ca păcătoșii să poată trece de păcatele lor în Împărăția lui Dumnezeu este susținut de stâlpii înțelepciunii, puterii, milei și credincioșiei divine. Și credinciosul nu are de ce să se teamă, de vreme ce nu-i vede clătinându-se sau prăbușindu-se. Ea este numită EVANGHELIA VEȘNICĂ -Apocalipsa 14.6. Chiar dacă cerul și pământul sunt în ruine, nici cea mai mică părticică a vreunei făgăduințe a lui Dumnezeu nu va fi îngropată printre dărâmături.
Dar Cuvântul Domnului rămâne în veac. Și acesta este Cuvântul care v-a fost propovăduit prin Evanghelie. I Petru 1.25