Întristarea Duhului Sfânt
Autor: Ștefan Zambo
Album: fara album
Categorie: Diverse

Să nu întristați pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării.” (Efeseni 4:30)

Ai telefonul aproape de tine? ...

Telefoanele în general și cele inteligente în special, sunt invenții minunate. Ele ne facilitează comunicarea și accesul la informație într-un mod pe care generațiile trecute nici nu-l bănuiau. Adeseori tehnologia ne oferă analogii uimitoare.

Bunăoară, modul de alcătuire și funcționare a smartphonului (telefon inteligent) ne pune înainte, într-o oarecare măsură, o imagine a modului în care suntem alcătuiți și funcționăm noi oamenii. Ce veau să spun?

Telefonul mobil pe care îl ținem în mână zilnic este alcătuit din două părți: componentele fizice numite hard și ansamblul de programe, numite software, componente care pun în funcție părțile fizice. Nu se poate una fără cealaltă.

Într-un mod asemănător este alcătuit și omul: o parte fizică numită trup și una spirituală numită suflet. Nici aici nu se poate una fără cealaltă. Dar mai este ceva!

Pentru a te bucura deplin de telefonul tău inteligent ai nevoie de un al treilea element. Ai nevoie de o cartelă așezată în ea, prin intermediul căreia ești conectat la o rețea de telefonie. Fără această conexiune telefonul tău va funcționa, însă într-o măsură limitată, fără a-ți oferi tot ce poate și ce aștepți de la el.

Ei bine, analogia continuă! Când omul se întoarce la Dumnezeu primește acest al treilea element în viața lui: Duhul lui Dumnezeu. Duhul este ”cartela” care îl conectează pe om la rețeaua lui Dumnezeu. Fără această conexiune omul poate trăi, dar este în afara ariei divine, incapabil de a-și atinge potențialul maxim.

 

Așa dar, când un om, care este trup și suflet, se întoarce la Dumnezeu, primește Duhul Sfânt, care pune în el abilități dumnezeiești; lumină, comunicare, slujire, îndrăzneală, etc. Această primire este numită înfiere sau naștere din nou. Toți credincioșii autentici au Duhul Sfânt.

Cum primește cineva această ”cartelă”? Cum primește un om accesul în ”rețeaua” lui Dumnezeu?

Efeseni 1, cu 13, spune: „Și voi, după ce ați auzit cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), ați crezut în El, și ați fost pecetluiți cu Duhul Sfânt, care fusese făgăduit”. Deci răspunsul este: credința în Hristos. Fără Hristos nu poți avea Duhul.

 

Apostolul Pavel, în pasajul amintit la început le cere celor credincioși să nu-L întristeze pe Duhul Sfânt cu care au fost înzestrați, pecetluiți.

Este scris în Scriptură că Duhul lui Dumnezeu poate fi: hulit (Marcu 3:28); respins (Fp. Ap. 7:51); stins (1Tes. 5:19); sau întristat. Cum poate fi întristat Duhul Sfânt în inima celui credincios?

Apostolul vorbește despre posibilitatea întristării Duhului după ce prezintă o listă de lucruri negative. El spune: „... să nu mai trăiți ca păgânii, ... să vă dezbrăcați de omul cel vechi care se strică după poftele înșelătoare; ... lăsați-vă de minciună; ... Să n-apună soarele peste mânia voastră, ... Cine fura, să nu mai fure; ... Nici un cuvânt strica să nu vă iasă din gură; ... ”

Deci, ce înseamnă că întristăm pe Duhul Sfânt? Înseamnă că El este mâhnit și slăbește legătura cu persoana care a păcătuit. Așa se face că omul care a păcătuit este lipsit de vigoare spirituală. Duhul este sfânt și nu poate să locuiască și să se manifeste într-un mediu murdar.

Observați vă rog, comportamentul păcătos al credinciosului nu-L alungă complet, ci întristează pe Duhul Sfânt. Apostolul Pavel ne spune că Duhul ne-a fost dat ca un sigiliu pentru ziua răscumpărării. Deci, lucrarea lui în noi este cu bătaie lungă.

Când un credincios, sau o credincioasă, păcătuiesc, Duhul începe munca de restaurare. În acest caz, El îl va conduce pe om la iluminare, pocăință, mărturisire și îndreptare. Este un lucru minunat să ști că Duhul ți-a fost dat să rămână în viața ta până la sfârșit, până în ziua răscumpărării.

 

Sigur, dacă cel credincios refuză constant îndreptarea și perseverează în păcat, Duhul Domnului sfârșește prin al părăsi, căci este scris: „... pocăiește-te, ... altfel, voi veni la tine, și-ți voi lua sfeșnicul din locul lui, dacă nu te pocăiești”. (Apocalipsa 2:5)

 

Acum, poate sunt potrivite două precizări:

-Dacă nu ești în ”rețeaua” spirituală a lui Dumnezeu, fă rost urgent de o ”cartelă”. Prin pocăința față de Dumnezeu și prin credința în Domnul Isus Hristos poți avea intrare în lumea lui Dumnezeu chiar acum...

-Dacă Duhul Domnului este în viețile noastre, pentru a avea o acoperire bună și a funcționa la maxim, este necesar un efort de voință din partea noastră. Apostolul Pavel nu vorbește îngerilor, ci oamenilor, celor credincioși, și le cere acțiune: o trăire nouă, dezbrăcare de omul cel vechi și îmbrăcarea cu omul nou, înnoire în duhul minții, un stil de viață moral.


 

„Doamne, ajută-ne!”

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/260479/intristarea-duhului-sfant