Câțiva pași pe drumul iertării și al vindecării
Despre iertare s-a scris, se va mai scrie și se va mai predica, pentru că este un subiect atât de important, de larg, dar și un avertisment și un îndemn al Domnului Isus Cristos.
Încă din rugăciunea Tatăl Nostru, apare o condiționare: ”și ne iartă nouă greșelile noastre, precum iertăm și noi greșiților noștri” (Mat. 6:12). Apoi urmează avertismentul lui Isus, anume că dacă nu vom ierta și noi oamenilor din toată inima, nici Tatăl nostru Cel din Ceruri nu ne va ierta pe noi (Mat. 18:35).
Doamne, cât este de greu! Este greu și cred că e o lupta de lungă durată, dacă nu de toată viața, pentru că atunci când ești rănit/ă, tot ce vrei este mângâiere, înțelegere (și Domnul ne dă toate acestea), dar vrem, firea din noi vrea, și îndreptățire și răzbunare. Să ne răzbune Domnul! Da, răzbunarea este a Domnului, dar nu cred că noi ar trebui s-o dorim.
Și totuși... . ce am putea face?
Iertarea, un gest simplu și, totuși, atât de complicat și de complex! Există foarte multe studii, cărți, predici despre iertarea pe care trebuie s-o acordăm, toate foarte bune, care trebuie citite, urmărite, aplicate.
Doresc să vă împărtășesc câțiva pași pe care i-am experimentat în pocesul iertării (bătălia continuă), pași făcuți sub călăuzirea lui Dumnezeu și care, sper, pot fi de folos și altora:
1. . Când ești rănit/ă, jignit/ă, călcat/ă în picioare, spune-i Domnului exact prin ce treci (sufletește, spiritual, fizic) și alege ca să ierți, pentru că așa cere El. Chiar dacă nu simți nimic, în ciuda durerii și a supărării, decide-te pentru iertare, chiar dacă, in primă fază, e doar la nivelul minții!
2. Cere-i Domnului să te vindece! Cere-i Domnului vindecare și restaurare!
3. Dacă în timp ce te rogi sau cugeți la ce ți s-a întâmplat, îți aduci aminte că ai greșit și tu, cere-I iertare Domnului și roagă-L să te ajute să îndrepți ce ai strâmbat. De exemplu, poate cineva ți-a zis că ai făcut o prostie și, poate, că ai și tu o mică parte în acea greșeală, fii gata s-o recunoști înaintea Domnului și să o repari (dacă se mai poate). Poate ai traversat pe unde era interzis si te-ai ales cu o înjurătură, iartă, dar cere-ți și tu iertare pentru partea ta de vină. Ba mai mult, cere-I Domnului să ierte acea persoană pentru reacția ei, căci nu știe ce face.
4. Dintre multele răni și lovituri posibile, mă voi opri asupra celor sufletești, care pot părea neînsemnate, dar care produc mari pagube interioare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Până și un războinic ca David, era doborât de cuvintele rele (Ps. 35:12-15).
Cuvintele injurioase sunt ca niste cuțite foarte, foarte ascuțite care taie adânc în sufletul omului. Domnul Isus Cristos ne previne să nu-i spunem nimănui prostule și nicidecum nebunule, (Mat. 5:22). Ce trist că în vocabularul generațiilor de astăzi, lista vorbelor tăioase, stricate, este foarte lungă, foarte bogată și folosită cu multă lejeritate! Dar, dacă ai primit aceste ocări, cere-I Domnului să te curățească de aceste vorbe rele împroșcate asupra ta și de efectele lor și, mai mult, cere-I să-ți dea exact opusul. Dacă ți-a zis cineva prostule, nu ești în stare de nimic bun, tâmpitule, nu se va alege nimic de tine și asa mai departe, cere-I Domnului în rugăciune ca să-ți dea sau să te facă exact contrariul lor. În loc de prost/poastă, să fii deștept/deșteaptă, în loc de nebun/ă, să fii înțelept/înțeleaptă, în loc de urât/ă, să fii frumos/frumoasă pentru Domnul și așa mai departe.
Scrie pe o hârtie, într-o coloană, cuvintele, expresiile de ocară primite și într-o altă coloană, paralelă, cuvintele și expresiile care să reflecte noua realitate pe care vrei ca Domnul să o pecetluiască în și peste tine.
Dacă și nouă ne-au mai scăpat astfel de cuvinte (și cine iși ține în frâu limba? Doar cei desăvâșiți, zice Iacov, în capitolul 3:2), trebuie să ne cerem iertare de îndată!
5. Roagă-te pentru cei care te-au rănit, astfel ca Domnul să le lumineze calea, să-i mântuiască, să-i ierte! Binecuvântează-i în Numele Domnului, în ciuda sentimentelor tulburi sau în ciuda faptului că s-ar putea să nu simți nimic, nici bine, nici rău față de ei. Sentimentele bune vor veni mai târziu. De la un timp, poate te vei ruga și pentru protecția lor, chiar pentru propășirea lor.
6. Nu te aștepta ca persoana care te-a rănit să își ceară iertare. Foarte, foarte rar se întâmplă un astfel de gest și, dacă va avea loc, e un cadou de la Dumnezeu. Oricât e de dureros, e bine să renunțăm la așa o așteptare, pentru că aduce numai frustrare și suferințe noi.
7. Să ne aducem aminte, oricât e de greu, că nu luptăm cu carnea și sângele, ci cu duhurile și căpeteniile răutății (Efeseni 6:12).
Acest proces poate fi amplificat, adaptat de fiecare așa cum îl îndrumă Dumnezeu, dar e important să avem în vedere că Domnul Însuși ne poruncește să iertăm. Să ne străduim să-i cerem ajutorul Domnului în rugăciune, ca să putem ierta. În plus, El ne poate tămădui, ne poate da o inimă nouă, curată, un duh nou și statornic, o minte sănătoasă, înțeleaptă și toate atributele de care avem nevoie să facem ce este plăcut înaintea Lui. El ne face și ne-a făcut frumoși, inteligenți (chiar dacă în domenii diferite), El ne poate da înțelepciune, putere, hărnicie, casă, masă, etc. , absolut tot în ceea ce privește viața și evlavia (2Petru 1:3).
Aș dori să mai adaug că, de multe ori, va trebui să repetăm toate aceste rugăciuni de iertare, de cerere de vindecare și de restaurare, pentru că ne vom aminti tot felul de întâmplari triste, sfâșietoare, chiar dacă incidentul a trecut demult sau, poate, fiind într-un concasor continuu, după insulta și iertarea de azi, mâine va veni o nouă lovitură, poimâine o alta și tot așa. Nu dispera, pentru că Domnul va aduce și izbăvirea, și balsamul vindecător. Și, odată cu el, și modelarea după voia Sa.
După cum spuneam la început, bătălia s-ar putea să țină o viață întreagă (la cei mai mulți dintre noi), dar prin harul și puterea Lui vom învinge. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Cristina Balaj Mihai