„Căci Ezra își pusese inima să adâncească, și să împlinească Legea Domnului, și să învețe pe oameni în mijlocul lui Israel legile și poruncile.” (Ezra 7:10)
În virtutea faptului că toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos, vă propun să privim astăzi la Ezra, un personaj puțin cunoscut dar foarte important, cum veți vedea. Ezra era un evreu, un levit din familia lui Aron. Pe vremea robiei babiloniene Ezra ajunsese o persoană influientă pe lângă împărații din răsărit. La un moment dat conduce o mulțime de evrei din Babilon la Ierusalim, cu scopul de a se alătura efortului de reconstrucție națională. Mai presus de orice Ezra se remarcă printr-o pasiune arzătoare pentru Cuvântul lui Dumnezeu. Doresc să privim la această dragoste pentru Cuvânt prin intermediul a ce ne spune versetul de mai sus și în felul acesta să încercăm a personaliza în dreptul nostru, căci altfel nu ne-ar fi de nici un folos Scriptura.
EZRA ÎȘI PUSESE INIMA SĂ ADÂNCEASCĂ... LEGEA DOMNULUI. Nu știm cum a început toată această pasiune; în familie, în comunitatea rabinică din diaspora, nu știm! Cert este că Ezra era animat de o dragoste profundă pentru Cuvântul lui Dumnezeu. Expresia „își pusese inima”, este sugestivă. S-a ambiționat personal să studieze, și a studiat până ce a ajuns un cărturar iscusit (priceput) în Legea Domnului. Iată câteva din acțiunile lui Ezra legate de Scriptură pentru care ar trebui, asemeni evreilor, să-i fim recunoscători. Ezra este omul care adună manuscrisele Vechiului Testament. Le traduce în limbajul vorbit de generația lui. El însuși scrie câteva cărți care se află astăzi în conținutul Scripturii. Adună scrierile inspirate, le separă de cele neinspirate și realizează astfel canonul Vechiului Testament. // Mă întreb; care este sentimentul nostru față de Cuvântul lui Dumnezeu? Avem ceva pe inimă legat de el? Ne-am ambiționat vreodată în a ne adânci în Sfânta Scriptură? Știați că de modul cum ne raportăm personal la Cuvântul Domnului depinde reușita noastră ca și credincioși, ca și credincioase? Într-unul din psalmii care-i este atribuit lui Ezra acesta spune: „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!” (Psalmul 119:11)
EZRA ÎȘI PUSESE INIMA... ȘI SĂ ÎMPLINEASCĂ LEGEA DOMNULUI. -Și să împlinească? ... -Da, și să împlinească! ... Mă gândesc că Ezra a fost puternic cercetat de Domnul. După șaptezeci de ani de robie câteva zeci de mii de evrei au plecat în frunte cu Zorobabel la Ierusalim să-l reconstruiască. Ezra nu era printre ei. De ce? ... După alți câțiva ani nu mai rezistă, adună pe evreii din neamul leviților din care făcea parte și pornesc să împlinească Cuvântul rostit prin Ieremia. Cu Ezra se împlinește vorba care zice: „Mai bine mai târziu, decât niciodată”. // Mă gândesc uneori că noi, spre deosebire de înaintașii noștri, trăim într-o eră a cunoașterii... Și în ce privește cunoașterea spirituală suntem mult în fața generațiilor trecute, care nu aveau Biblii, nu știau să citească, ... Dacă măcat 5,10% din cât cunoaștem am împlini! Haideți să-l luăm pe Ezra de model, să ne hotărâm să și ascultăm, să și împlinim Cuvântul, căci fericiți sunt cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc. (Luca 11:28)
EZRA ÎȘI PUNE INIMA... ȘI SĂ ÎNVEȚE PE OAMENI LEGILE ȘI PORUNCILE. Următoarea carte din Biblie, Cartea lui Neemia ne oferă detalii despre modul cum a procedat Ezra la Ierusalim în procesul de educare a fiilor robiei. (Neemia capitolul 8) Mai mult, se crede că Ezra a fost cel care a pus temelia primelor Sinagogi, care erau clădiri în care în primul rând se citea și explica Legea Domnului. Ezra a înțeles, ca nimeni altul în generația sa, cât de important este să-i înveți pe oameni Cuvântul lui Dumnezeu. // Generațiile noastre pun foarte mare accent pe educație, lucru care la prima vedere este lăudabil. Trist este însă că mare parte din învățământ se axează pe cunoșterea de natură științifică și pe deprinderi tehnice. Legea Domnului, pentru care bătea inima lui Ezra, este astăzi ignorată în școlile publice. Formarea deprinderilor morale, deasemenea sunt anexe în procesul de învățământ. În contextul acesta secular rolul familei și al bisericii devine foarte important, devine esențial în promovarea Adevărului și formarea caracterelor. (Deuteronom 6:4-6, Proverbele 22:6) Deasemeni, oameni ca și Ezra se pot constitui în exemple de urmat. Scriptura spune: „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, ... și urmați-le credința!” (Evrei 13:7)