Moise: Eliberatorul lui Israel și Precursorul lui Mesia
Autor: Notar Daniel Ioan
Album: fara album
Categorie: Diverse

 

### Moise: Eliberatorul lui Israel și Precursorul lui Mesia

 

Moise este una dintre cele mai importante figuri din Vechiul Testament și un prefigurator al venirii lui Iisus Hristos. După ce a fugit din Egipt, Moise a trăit mulți ani în deșert. Această perioadă a fost esențială pentru a învăța ce înseamnă să trăiești în dependență totală de Dumnezeu. Departe de splendoarea și bogățiile de care se bucurase ca prinț în Egipt, Moise a găsit în singurătatea deșertului umilința și încrederea profundă în Dumnezeu. Acești ani de pregătire l-au ajutat să fie pregătit pentru marea misiune pe care Dumnezeu o avea pentru el: eliberarea poporului Israel din sclavia Egiptului.

 

#### Moise ca simbol al lui Hristos

 

Moise simbolizează, în multe privințe, pe Iisus Hristos. Așa cum Iisus a fost trimis de Dumnezeu pentru a elibera omenirea din sclavia păcatului, Moise a fost chemat să conducă poporul Israel din robia Egiptului. În **Ioan 8:34-36**, Iisus explică: „Adevărat, adevărat vă spun că oricine săvârșește păcatul este rob al păcatului. Deci, dacă Fiul vă face liberi, veți fi cu adevărat liberi.” Această afirmație reflectă modul în care atât Moise, cât și Iisus sunt unelte ale eliberării divine – unul fizic, celălalt spiritual.

 

#### Chemarea lui Dumnezeu și rezistența Faraonului

 

Dumnezeu i-a apărut lui Moise în rugul aprins și l-a chemat să se întoarcă în Egipt pentru a elibera poporul Israel. **Exod 3:10** descrie această chemare divină: „Acum vino, Eu te voi trimite la Faraon, și vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe fiii lui Israel.” Moise a ezitat la început, dar în cele din urmă a acceptat chemarea. Călătoria de întoarcere în Egipt nu a fost ușoară, și chiar soția sa a fost sceptică. Totuși, Moise s-a încrezut în Dumnezeu și și-a continuat neabătut misiunea.

 

Ajuns în Egipt, Moise și-a căutat familia. Mama sa, care între timp îmbătrânise, l-a recunoscut imediat și i-a spus: „Fiul meu.” **Isaia 49:15** subliniază iubirea profundă a mamei: „Oare poate o femeie să-și uite copilul pe care-l alăptează, și să n-aibă milă de rodul pântecelui ei? Chiar dacă ea l-ar uita, Eu nu te voi uita.” Bucuria revederii a fost mare, dar, în același timp, familia se temea pentru viața lui Moise. I-au sugerat să se întoarcă în deșert pentru a scăpa de mânia Faraonului. Dar Moise a răspuns ferm: „Nu, am primit un mesaj de la Dumnezeu. Trebuie să-l îndeplinesc.”

 

Paralelele dintre Moise și Iona sunt evidente. Iona a primit de la Dumnezeu misiunea de a predica împotriva cetății Ninive, dar inițial a fugit de această sarcină. **Iona 1:2-3** povestește despre fuga lui Iona, înainte ca în cele din urmă să asculte. Moise, pe de altă parte, nu a mai ezitat și s-a confruntat direct cu Faraonul. Credința sa profundă și dedicarea față de planul lui Dumnezeu erau de nezdruncinat.

 

#### Confruntarea cu Faraonul

 

Moise a pășit curajos înaintea Faraonului, cel mai puternic om din Egipt. Faraonul l-a recunoscut imediat. „Tu ești Moise,” i-a spus, „știu cine ești și ce ai făcut. Ai ucis un egiptean și ai fugit. De ce te întorci acum?” Faraonul voia să știe cine l-a trimis pe Moise în această misiune și cine este acest Dumnezeu despre care vorbea. Moise a răspuns hotărât: „Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov m-a trimis să eliberez poporul Său din sclavie.”

 

Faraonul a cerut un semn pentru a dovedi puterea acestui Dumnezeu. Moise și-a aruncat toiagul înaintea Faraonului, iar toiagul s-a transformat într-un șarpe. Dar și vrăjitorii egipteni au făcut același lucru cu toiegele lor. Însă apoi s-a întâmplat ceva neașteptat: șarpele lui Moise i-a înghițit pe cei ai vrăjitorilor egipteni. Acest semn i-a arătat Faraonului că puterea Dumnezeului lui Israel era mai mare decât cea a zeilor egipteni.

 

**Exod 7:10-12** descrie această scenă în detaliu: „Moise și Aaron s-au dus la Faraon și au făcut așa cum poruncise Domnul. Aaron și-a aruncat toiagul înaintea lui Faraon și înaintea slujitorilor lui, și toiagul s-a făcut șarpe. Dar și Faraon a chemat înțelepții și vrăjitorii; iar vrăjitorii Egiptului au făcut și ei la fel cu vrăjitoriile lor. Însă toiagul lui Aaron a înghițit toiegele lor.”

 

Cu toate acestea, Faraonul a rămas încăpățânat și a refuzat în continuare să elibereze poporul Israel, în ciuda acestor semne și minuni.

 

#### Cele Zece Plăgi și eliberarea Israelului

 

Deoarece Faraonul a refuzat să elibereze poporul Israel, Dumnezeu a trimis Cele Zece Plăgi asupra Egiptului. Aceste plăgi, descrise în **Exod 7-12**, au lovit greu țara: apele Nilului s-au transformat în sânge, broaște au acoperit țara, insecte și boli au lovit egiptenii, iar în final a venit cea de-a zecea și cea mai gravă plagă, moartea întâilor născuți. Plăgile aveau scopul de a demonstra superioritatea Dumnezeului lui Israel asupra zeilor egipteni și de a-l forța pe Faraon să lase poporul să plece.

 

După cea de-a zecea plagă, Faraonul a cedat în cele din urmă și a lăsat israeliții să plece. Dar, după ce aceștia au pornit la drum, Faraonul s-a răzgândit și i-a urmărit cu armata sa. În una dintre cele mai dramatice scene din Biblie, Dumnezeu a despicat Marea Roșie, astfel încât israeliții să poată trece în siguranță, în timp ce armata egipteană s-a înecat în ape. **Exod 14:21-22** relatează: „Moise și-a întins mâna asupra mării; și Domnul a făcut ca marea să se retragă printr-un vânt puternic dinspre răsărit care a suflat toată noaptea. Marea s-a făcut uscat, și apele s-au despărțit. Fiii lui Israel au trecut prin mijlocul mării pe uscat, iar apele stăteau ca un zid la dreapta și la stânga lor.”

 

#### Rolul mamei lui Moise și convertirea la credință

 

Pe parcursul acestor evenimente, mama lui Moise a urmărit în tăcere, dar cu mare atenție, schimbările care aveau loc în fiul ei. Ea și-a dat seama că el a devenit un lider ales de Dumnezeu. Iubirea ei pentru fiul ei și credința în el au crescut, chiar dacă nu înțelegea pe deplin Dumnezeul căruia Moise îi slujea.

 

Această devotament și iubire amintesc de cuvintele lui Rut din **Rut 1:16**: „Unde vei merge tu, voi merge și eu; unde vei locui tu, voi locui și eu. Poporul tău va fi poporul meu, și Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu.” Este ușor de imaginat că mama lui Moise, prin observarea minunilor și prin devotamentul fiului ei

 

### Încăpățânarea lui Faraon și Încercările lui Moise

 

După ce șarpele lui Aaron i-a înghițit pe ceilalți șerpi, Faraonul a fost uimit, dar mândria și încăpățânarea lui au rămas intacte. El a refuzat să elibereze poporul Israel, convins că puterea sa și a zeilor egipteni va prevala. Cu toate acestea, Moise și Aaron nu s-au descurajat. Ei știau că Dumnezeu le dăduse o misiune clară și că puterea Sa era cu mult superioară oricărei puteri pământești.

 

În ciuda semnului evident al superiorității lui Dumnezeu, Faraonul și sfătuitorii săi au ales să se încreadă în propriile tradiții și superstiții. Aceasta a marcat începutul unei serii de plăgi care aveau să lovească Egiptul, fiecare mai devastatoare decât cea anterioară. Fiecare plagă a fost menită să submineze nu doar autoritatea lui Faraon, ci și credința egiptenilor în zeii lor.

 

### Prima Plagă: Apa transformată în sânge

 

În zilele care au urmat, Moise și Aaron au venit din nou în fața lui Faraon. De această dată, Aaron, la instrucțiunile lui Moise, și-a ridicat toiagul și a lovit apele Nilului. Imediat, toate apele din Nil s-au transformat în sânge. Peștii au murit, iar râul, venerat ca o sursă de viață pentru Egipt, a devenit un simbol al morții și distrugerii. Niciun egiptean nu putea bea apă din Nil, iar întregul Egipt a suferit cumplit.

 

Vrăjitorii Egiptului au încercat să imite acest miracol, și aparent au reușit să transforme mici cantități de apă în sânge, dar acest lucru nu a fost decât o înșelătorie, incapabilă să abordeze magnitudinea miracolului lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Faraonul a rămas neclintit, refuzând să cedeze.

 

### A doua Plagă: Invazia de broaște

 

La scurt timp după ce prima plagă a lovit Egiptul, Moise a avertizat din nou pe Faraon despre ce avea să urmeze dacă nu va lăsa pe poporul Israel să plece. Când Faraonul a refuzat din nou, Dumnezeu a trimis o invazie de broaște care au acoperit întregul ținut. Broaștele au intrat în casele oamenilor, în paturile lor, în cuptoarele lor și chiar în vasele lor de frământat aluat. Erau peste tot, transformând viața de zi cu zi a egiptenilor într-un coșmar.

 

Acest atac simboliza distrugerea armoniei naturale și a ordinii divine pe care egiptenii o venerau, iar zeii lor nu au putut să îi salveze de această calamitate. Vrăjitorii au reușit din nou să imite această plagă la scară mică, dar nu au putut să oprească invazia. Faraonul, epuizat de această suferință, a promis că va elibera poporul lui Moise dacă acesta va ruga pe Dumnezeu să oprească plaga. Dar, odată ce broaștele au dispărut, Faraonul și-a încălcat promisiunea.

 

### A treia și a patra Plagă: Păduchii și Muștele

 

După această trădare, Dumnezeu a trimis păduchi peste întregul Egipt. Aceste creaturi mici, dar extrem de deranjante, au acoperit oamenii și animalele. Vrăjitorii Egiptului, înfruntați de această plagă, au fost neputincioși. Pentru prima dată, au fost forțați să recunoască faptul că aceasta era „degetul lui Dumnezeu” (Exodul 8:19). Dar, în ciuda acestui fapt, inima lui Faraon a rămas împietrită.

 

Nu după mult timp, o altă plagă a lovit Egiptul: roiuri de muște au invadat țara, dar, în mod miraculos, ținutul Goshen, unde locuiau israeliții, a fost cruțat. Aceasta a arătat clar că Dumnezeu face o diferență între poporul Său și egipteni. Deși Faraonul părea să cedeze sub presiunea acestei plăgi, inima sa s-a împietrit din nou după ce muștele au dispărut.

 

### Învățături și Simbolism

 

Fiecare dintre aceste plăgi nu doar că a adus suferință asupra egiptenilor, dar a avut și o semnificație simbolică profundă. Ele au fost o demonstrație a suveranității lui Dumnezeu asupra întregii creații și a limitelor puterii umane și a idolatriei. Fiecare zeu egiptean, în fața căruia poporul se închina cu reverență, a fost redus la neputință. Nilul, sursa vieții, a fost transformat în sânge. Broaștele, considerate sacre, au devenit o pacoste. Păduchii și muștele, creaturi considerate nesemnificative, au fost folosite de Dumnezeu pentru a submina mândria celor mai mari vrăjitori ai Egiptului.

 

### Moise și Faraonul: O Luptă a Voințelor

 

De fiecare dată când o plagă lovea, Faraonul oscila între disperare și mândrie. În momentele de disperare, el părea gata să cedeze, dar, odată ce presiunea scădea, mândria sa prelua din nou controlul. Moise, însă, a rămas neclintit în misiunea sa, condus de credința sa profundă în Dumnezeu și de convingerea că poporul Israel va fi eliberat.

 

Această luptă între Moise și Faraon nu a fost doar una de voințe umane, ci a fost o reflectare a luptei spirituale dintre credința în Dumnezeu și încrederea în forțele lumești și în idolatrie. Moise, deși aparent un simplu om, înfrunta cea mai mare putere a lumii antice, înarmat doar cu încrederea sa în Dumnezeul cel viu.

 

### Pregătirea pentru Exod

 

Pe măsură ce plăgile se succedau, poporul Israel a început să-și pregătească inimile și casele pentru eliberarea promisă. În cele din urmă, după cea de-a zecea plagă, Faraonul, zdrobit de durerea pierderii fiului său întâi născut, a cedat și a permis poporului Israel să plece. Exodul, călătoria spre libertate, a început cu puterea și călăuzirea lui Dumnezeu.

 

Moise, omul care cândva fugise din Egipt ca un refugiat, se întorcea acum ca un eliberator, purtând poporul Israel spre o nouă viață, spre promisiunea lui Dumnezeu. Aceasta a fost o călătorie marcată de miracole, dar și de încercări, o călătorie care a necesitat credință, răbdare și ascultare de voia lui Dumnezeu.

 

### Moștenirea lui Moise

 

Viața lui Moise și misiunea sa sunt emblematice pentru ideea că Dumnezeu poate folosi pe oricine, indiferent de trecutul său, pentru a-și împlini planurile. Moise, un om cu defecte și slăbiciuni, a fost ales de Dumnezeu să fie un instrument al eliberării. Prin credința sa neclintită, Moise a devenit un simbol al credinței, al ascultării și al puterii divine.

 

Astăzi, povestea lui Moise rămâne una dintre cele mai puternice mărturii ale credinței și ale suveranității lui Dumnezeu. Ea ne învață că, indiferent de obstacolele care apar în calea noastră, cu credință și încredere în Dumnezeu, putem depăși orice încercare și putem îndeplini planurile pe care El le are pentru noi.

 

 
Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/286566/moise-eliberatorul-lui-israel-si-precursorul-lui-mesia