**Iubirea manifestată față de Dumnezeu și oameni – Chemarea la o viață de credință autentică**
Autor: Daniel Ioan Notar
Album: I. Iubirea manifestată prin caracterul nostru (Matei 5:1-12)**
Categorie: Meditație

 


IUBIREA MANIFESTATĂ FAŢĂ DE DUMNEZEU ŞI OAMENI Matei 5  
--------------------------------------------------------------------------------------
Tema: Modul de viaţă al celor care aparţin Împărăţiei lui Hristos. Introducere: v. 5 „a început să vorbească şi să-i înveţe”
 I. Iubirea manifestată prin caracterul nostru. v. 1-12
II. Iubirea manifestată prin destinaţia noastră. v. 13-16
III. Iubirea manifestată prin modul cum împlinim Cuvântul lui Dumnezeu.
v. 17-20 IV. Iubirea manifestată prin modul cum ne relaţionăm la cei de lângă noi. v. 21-26
V. Iubirea prin modul cum primim relaţiile de familie. v. 27-32  
VI. Iubirea manifestată prin modul de vorbire. v. 33-37
VII. Iubirea manifestată prin iubirea vrăşmaşilor. v. 38-47      
  Închiere: v. 48; Psalmul 24:3-4; Luca 10:27  
------------------------------------------------------------------------------------


**Iubirea manifestată față de Dumnezeu și oameni – Chemarea la o viață de credință autentică** 

 

**Introducere**

Iubirea este piatra de temelie a credinței creștine și nucleul întregii existențe umane. De la creație, Dumnezeu a dovedit că relația Sa cu omul este bazată pe iubire. Acest adevăr atinge apogeul în jertfa Fiului Său, Isus Hristos, care a murit pentru a oferi omenirii mântuirea. Însă, pe lângă faptul că este iubire, Dumnezeu ne cheamă să trăim și noi această iubire în relațiile cu cei din jurul nostru. În Matei 5, în cadrul Predicii de pe Munte, Domnul Isus ne oferă o lecție profundă despre cum trebuie să trăiască cei care aparțin Împărăției Sale, evidențiind că iubirea este motorul principal al vieții creștine.

În acest articol, vom explora modul în care iubirea este manifestată față de Dumnezeu și de oameni, conform învățăturilor lui Hristos, subliniind importanța acestei virtuți supreme în viața unui creștin.

### **I. Iubirea manifestată prin caracterul nostru (Matei 5:1-12)** 

Isus începe Predica de pe Munte cu „Fericirile”, care oferă o imagine clară a caracterului pe care trebuie să-l aibă cei ce fac parte din Împărăția lui Dumnezeu. Aceste trăsături de caracter nu sunt doar recomandări morale, ci reprezintă manifestări ale iubirii sincere față de Dumnezeu și față de aproapele.

- **Smerenia** (v. 3): „Fericiți cei săraci în duh, căci a lor este Împărăția cerurilor.” Sărăcia în duh este recunoașterea propriei noastre slăbiciuni și a nevoii de Dumnezeu. Este un act de iubire să acceptăm că depindem complet de harul Său, ceea ce ne ajută să trăim cu smerenie și recunoștință.

- **Blândețea** (v. 5): „Fericiți cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul.” Blândețea este o reflectare a iubirii față de cei din jur. Blândul nu răspunde cu violență sau mândrie, ci tratează pe toți cu respect și răbdare.

- **Mila** (v. 7): „Fericiți cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă.” Milostenia este iubirea manifestată prin acțiuni. A fi milostiv înseamnă a arăta compasiune și a ajuta pe cei în nevoie, asemenea lui Dumnezeu care este plin de milă față de noi.

Iubirea autentică transformă inima creștinului, făcându-l capabil să trăiască în moduri care reflectă caracterul lui Dumnezeu. Smerenia, blândețea și mila sunt doar câteva din manifestările unei vieți trăite în iubire.

### **II. Iubirea manifestată prin responsabilitatea noastră în lume (Matei 5:13-16)** 

După ce a descris caracterul celor care aparțin Împărăției, Isus le vorbește despre rolul și responsabilitatea lor în lume. Creștinii sunt „sarea pământului” și „lumina lumii”, ceea ce implică o influență activă și pozitivă în societate.

- **Sarea pământului** (v. 13): „Voi sunteți sarea pământului.” Sarea are un rol important în conservarea și îmbunătățirea gustului. La fel, creștinii trebuie să păstreze adevărul și să influențeze pozitiv lumea prin viața lor. Iubirea pentru aproapele trebuie să fie vizibilă prin modul în care acționăm pentru a proteja și înfrumuseța viața spirituală a celor din jurul nostru.

- **Lumina lumii** (v. 14-16): „Voi sunteți lumina lumii.” Lumina este un simbol al adevărului și al prezenței lui Dumnezeu. Credincioșii sunt chemați să lumineze în mijlocul întunericului moral al lumii, prin faptele lor bune, astfel încât cei din jur să vadă măreția lui Dumnezeu reflectată în viața lor. „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să-L slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri” (v. 16).

Creștinii, prin iubirea lor activă și dedicată, au puterea de a schimba lumea, îndreptând oamenii către Dumnezeu prin mărturia unei vieți trăite în sfințenie și dragoste.

### **III. Iubirea manifestată prin ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu (Matei 5:17-20)** 

Isus clarifică faptul că nu a venit să desființeze Legea, ci să o împlinească. Ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu este o dovadă a iubirii noastre pentru El. Iubirea adevărată se reflectă în supunerea față de poruncile divine și în trăirea unei vieți sfinte.

- **Împlinirea Legii** (v. 17): „Să nu credeți că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc.” Iubirea față de Dumnezeu nu constă doar în vorbe frumoase, ci într-o ascultare depline de Cuvântul Său. Prin împlinirea poruncilor Sale, ne arătăm dragostea și credincioșia față de El.

- **Dreptatea care întrece** (v. 20): „Dacă dreptatea voastră nu va întrece pe cea a cărturarilor și a fariseilor, cu niciun chip nu veți intra în Împărăția cerurilor.” Iubirea autentică nu este o simplă conformitate exterioară la reguli, ci vine dintr-o inimă transformată de Duhul Sfânt. Această dreptate interioară este expresia unei vieți dedicate iubirii de Dumnezeu și de aproapele.

### **IV. Iubirea manifestată în relațiile noastre cu ceilalți (Matei 5:21-26)** 

În continuarea predicii, Isus subliniază importanța iubirii în relațiile noastre interumane. Mânia, resentimentele și neiertarea sunt opuse iubirii și trebuie evitate de orice creștin.

- **Evitarea mâniei** (v. 22): „Oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecății.” Mânia duce la distrugerea relațiilor și împiedică iubirea să se manifeste. A iubi înseamnă a răspunde cu răbdare și blândețe, chiar și atunci când suntem provocați.

- **Împăcarea cu fratele** (v. 23-24): „Dacă îți aduci darul la altar și îți aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo și du-te întâi de te împacă cu fratele tău.” Iubirea autentică pune accent pe reconciliere și restaurarea relațiilor. Înainte de a veni la Dumnezeu cu rugăciuni sau daruri, trebuie să ne asigurăm că relațiile noastre cu ceilalți sunt bazate pe pace și iubire.

### **V. Iubirea manifestată în familie (Matei 5:27-32)** 

Familia este un loc sacru unde iubirea trebuie să fie vizibilă și constantă. Isus subliniază importanța purității și fidelității în relațiile familiale.

- **Păstrarea purității** (v. 28): „Oricine se uită la o femeie ca s-o poftească a și preacurvit cu ea în inima lui.” Fidelitatea în căsătorie nu este doar un angajament exterior, ci și unul interior, în care inimile și gândurile noastre sunt dedicate partenerului de viață. A iubi înseamnă a păstra puritatea și a respecta sfințenia relației de căsătorie.

- **Sfințenia căsătoriei** (v. 31-32): Iubirea adevărată între soți se bazează pe fidelitate, respect și devotament. Isus accentuează importanța păstrării căsătoriei ca o relație sacră, protejată de orice influență care ar putea să o destrame.

### **VI. Iubirea manifestată prin vorbirea noastră (Matei 5:


Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/devotionale/287509/iubirea-manifestata-fata-de-dumnezeu-si-oameni-chemarea-la-o-viata-de-credinta