Căci Cuvîntul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decît orice sabie cu două tăişuri:
Autor: Daniel Ioan Notar
Album: Cerul şi pămîntul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Matei 24:35
Categorie: Asigurare

 Desigur, iată un exemplu de articol în limba română bazat pe Ioan 1:1,14:

 

**Cuvântul întrupat**
Unul dintre cele mai profunde și impresionante pasaje din Evanghelia după Ioan este cel din capitolul 1: „La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu... Şi Cuvântul S'a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr”. Aceste cuvinte poartă în ele o taină adâncă despre cine este Isus Hristos și rolul Său în planul mântuirii omenirii.

**1. Cuvântul la începutul tuturor lucrurilor**
„La început era Cuvântul... ” – aceste cuvinte ne duc cu gândul la Geneza 1:1, unde ni se spune: „La început, Dumnezeu a creat cerurile și pământul”. În Ioan, vedem că Cuvântul, sau „Logos”-ul divin, a existat înainte de toate lucrurile create. El nu este doar un martor la creație, ci este Creatorul Însuși. Cuvântul era la început cu Dumnezeu, dar și era Dumnezeu, ceea ce confirmă divinitatea lui Hristos.
Prin această revelație, Ioan ne arată că Isus nu este doar un simplu om, ci El este Cuvântul veșnic, a doua Persoană a Trinității, fără de care nimic din ceea ce există nu ar fi fost creat.

**2. Cuvântul s-a făcut trup**
„Şi Cuvântul S'a făcut trup, şi a locuit printre noi... ” Această afirmație este esența credinței creștine: Dumnezeu Însuși a ales să vină în lume, să ia asupra Sa trup omenesc și să trăiască printre noi. În teologia creștină, acest moment este numit „întruparea”, un act de umilință supremă în care Dumnezeul veșnic a ales să se limiteze în forma unui om pentru a ne aduce mântuirea.
Isus nu a venit doar să ne arate cum să trăim, ci a venit să fie sacrificiul perfect pentru păcatele noastre. Prin întrupare, El a devenit „plin de har și de adevăr”, oferindu-ne posibilitatea de a experimenta harul divin și de a cunoaște adevărul lui Dumnezeu.

**3. Slava Lui descoperită**
„Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl... ” Ioan mărturisește că cei care au trăit în vremea lui Isus au văzut slava divină în persoana Lui. Această slavă nu era doar vizibilă prin minunile Sale, ci și prin caracterul Său – prin iubirea, compasiunea și dreptatea pe care le-a manifestat față de toți cei pe care i-a întâlnit.
Slava lui Isus nu era de natură pământească, ci era slava Fiului unic al lui Dumnezeu, trimis să aducă mântuirea oamenilor. Prin Isus, vedem manifestarea clară a Tatălui, căci „cine M-a văzut pe Mine, L-a văzut pe Tatăl” (Ioan 14:9).

**4. Cuvântul plin de har și adevăr**
Ioan subliniază două calități fundamentale ale lui Isus: harul și adevărul. Harul ne amintește că mântuirea este un dar nemeritat din partea lui Dumnezeu, o expresie a iubirii Sale infinite față de oameni. Adevărul, pe de altă parte, ne conduce la realitatea că Isus este calea, adevărul și viața (Ioan 14:6). Într-o lume plină de confuzie și minciună, El este singura sursă de adevăr absolut.

Acest text ne încurajează să ne apropiem de Isus, Cuvântul veșnic, care a venit să ne elibereze de păcat și să ne ofere viața veșnică. Prin credința în El, putem experimenta harul și adevărul lui Dumnezeu în viețile noastre.

 

Cuvântul 

---------------

  • La început era Cuvîntul, şi Cuvîntul era cu Dumnezeu, şi Cuvîntul era Dumnezeu. Şi Cuvîntul S'a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl.
    Ioan 1:1,14
  • Drept răspuns, Isus i -a zis: , , Este scris: , Omul nu trăieşte numai cu pîne, ci cu orice cuvînt care iese din gura lui Dumnezeu. ``
    Matei 4:4
  • Strîng Cuvîntul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!
    Psalmi 119:11
  • Acum voi sînteţi curaţi, din pricina cuvîntului, pe care vi l-am spus.
    Ioan 15:3
  • Descoperirea cuvintelor Tale dă lumină, dă pricepere celor fără răutate.
    Psalmi 119:130
  • Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n'are de ce să -i fie ruşine, şi care împarte drept Cuvîntul adevărului.
    2 Timotei 2:15
  • Căci Cuvîntul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decît orice sabie cu două tăişuri: pătrunde pînă acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gîndurile inimii.
    Evrei 4:12
  • Duhul este acela care dă viaţă, carnea nu foloseşte la nimic; cuvintele, pe cari vi le-am spus Eu, sînt duh şi viaţă.
    Ioan 6:63
  • Cerul şi pămîntul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.
    Matei 24:35
  • şi, ca nişte prunci născuţi de curînd, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentruca prin el să creşteţi spre mîntuire,
    1 Petru 2:2
Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/287617/caci-cuvintul-lui-dumnezeu-este-viu-si-lucrator-mai-taietor-decit-orice-sabie-cu-doua