„Înțelepciunea și puterea lui Dumnezeu în istoria mântuirii” „Voi binecuvânta pe Domnul în orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna în gura mea.” – Psalmul 34:1
Autor: Daniel Ioan Notar
Album: „Mărturisirea iubirii lui Dumnezeu prin Hristos” „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.” – Ioan 3:16
Categorie: Eternitate

Descoperirea iubirii lui Dumnezeu prin Scripturi


Biblia ne dezvăluie măreția planului lui Dumnezeu prin fiecare carte a Vechiului și Noului Testament. Încă din prima pagină a Genezei, suntem martorii creației desăvârșite, a promisiunilor divine și a legământului făcut cu omenirea. Acest fir al mântuirii continuă prin istoria poporului lui Israel, unde Dumnezeu își descoperă puterea și mila Sa prin ieșirea din Egipt (Exod), dând legi și îndrumări (Levitic, Numeri, Deuteronom).

Iubirea lui Dumnezeu în istoria Israelului
Iosua, Judecători, Rut și cele două cărți ale Samuelului ne arată cum Dumnezeu și-a călăuzit poporul chiar și atunci când s-au depărtat de voia Sa. Prin Împărați și Cronici, vedem o oglindire a înălțimilor și căderilor regelui și națiunii, iar prin Ezra și Neemia asistăm la restaurarea credinței poporului ales după exil.

Cartea lui Iov și înțelepciunea Psalmilor
În mijlocul încercărilor, Dumnezeu a rămas un ajutor credincios pentru cei care I-au fost loiali, așa cum vedem în Cartea lui Iov. Psalmii și Proverbele sunt o comoară de rugăciuni, cântări și sfaturi de înțelepciune, învățându-ne să căutăm sfințenia în fiecare zi.

Mesajul prorocilor despre speranță
Cărțile prorocilor ne vorbesc despre dragostea lui Dumnezeu care cheamă poporul Său la pocăință și restaurare. Isaia, Ieremia, Plângerile lui Ieremia, Ezechiel, Daniel și cei 12 proroci minori sunt mărturia unui Dumnezeu care nu abandonează niciodată poporul, chiar și în cele mai întunecate momente.

Promisiunile Noului Testament
În Noul Testament, vedem împlinirea promisiunilor divine prin venirea Mântuitorului nostru, Isus Hristos. Evangheliile după Matei, Marcu, Luca și Ioan sunt mărturia vieții, morții și învierii Sale, punctul culminant al mântuirii oferite întregii omeniri. Faptele Apostolilor ne arată răspândirea Evangheliei și formarea Bisericii primare, în timp ce epistolele lui Pavel (Romani, 1 și 2 Corinteni, Galateni, Efeseni, Filipeni etc.) ne oferă îndrumări clare despre viața în Hristos.

Revelația finală a lui Dumnezeu
Apocalipsa ne descoperă speranța supremă a întregii creații – victoria lui Hristos asupra răului și făgăduința unei noi creații, unde nu va mai exista moarte, lacrimi sau suferință.

Titlu 1:
„Înțelepciunea și puterea lui Dumnezeu în istoria mântuirii”
„Voi binecuvânta pe Domnul în orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna în gura mea.” – Psalmul 34:1

Titlu 2:
„Mărturisirea iubirii lui Dumnezeu prin Hristos”
„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.” – Ioan 3:16

*****************************************************

versete din Biblie pentru a te ajuta să găsești tărie Biblia este o sursă de tărie spirituală.

Următoarele versete din Biblie ne inspiră și ne învață cum să ne bizuim pe Isus și să găsim pace, curaj și tărie pentru a trăi potrivit Evangheliei.

*****************************************************

  1. Psalmul 27:1 – „Domnul este lumina mea și mântuirea mea; de cine să mă tem? Domnul este sprijinitorul vieții mele; de cine să-mi fie frică?”
  2. Isaia 40:31 – „Dar cei ce se încred în Domnul își înnoiesc puterea; ei se înalță ca vulturii; aleargă și nu obosesc, umblă și nu ostenesc.”
  3. Filipeni 4:13 – „Pot totul în Hristos care mă întărește.”
  4. Psalmul 18:2 – „Domnul este stânca mea, cetățuia mea și izbăvitorul meu, Dumnezeul meu, tăria mea în care mă încred.”
  5. Deuteronom 31:6 – „Fiți tari și curajoși, să nu vă temeți și să nu vă înspăimântați de ei, căci Domnul Dumnezeul tău merge cu tine; El nu te va părăsi și nu te va lăsa.”
  6. 2 Timotei 1:7 – „Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință.”
  7. Isaia 41:10 – „Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău. Te voi întări și tot Eu îți voi veni în ajutor.”
  8. Psalmul 28:7 – „Domnul este tăria mea și scutul meu; în El mi se încrede inima și sunt ajutat.”
  9. Efeseni 6:10 – „În sfârșit, fraților, întăriți-vă în Domnul și în puterea tăriei Lui.”
  10. Psalmul 46:1 – „Dumnezeu este adăpostul și tăria noastră, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi.”
  11. Proverbe 18:10 – „Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el și stă la adăpost.”
  12. Psalmul 16:8 – „Am necurmat pe Domnul înaintea ochilor mei; când este El la dreapta mea, nu mă clatin.”
  13. Romani 8:31 – „Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?”
  14. Iacov 1:5 – „Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată.”
  15. Psalmul 62:6 – „Numai El este stânca și mântuirea mea; El este turnul meu de scăpare: nu mă voi clătina.”
  16. 1 Corinteni 16:13 – „Vegheați, fiți tari în credință, fiți oameni, întăriți-vă!”
  17. Psalmul 37:5 – „Încredințează-ți soarta în mâna Domnului, încrede-te în El, și El va lucra.”
  18. 1 Petru 5:7 – „Aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi.”
  19. Ioan 14:27 – „Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.”
  20. Psalmul 118:14 – „Domnul este tăria mea și cântarea mea de laudă; El a fost mântuirea mea.”
  21. Isaia 12:2 – „Iată, Dumnezeu este mântuirea mea; voi fi plin de încredere și nu mă voi teme de nimic, căci Domnul Dumnezeu este tăria mea și cântarea mea, și El a fost mântuirea mea.”
  22. Psalmul 55:22 – „Încredințează-ți soarta în mâna Domnului și El te va sprijini; El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit.”
  23. 2 Corinteni 12:9 – „Și El mi-a zis: 'Harul Meu îți este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârșită. '”
  24. Psalmul 121:1-2 – „Îmi ridic ochii spre munți... De unde îmi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile și pământul.”
  25. Ieremia 29:11 – „Căci Eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde.”
  26. Proverbe 3:5-6 – „Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta. Recunoaște-L în toate căile tale, și El îți va netezi cărările.”
  27. Psalmul 31:24 – „Fiți tari și îmbărbătați-vă inima, toți cei ce nădăjduiți în Domnul.”
  28. Coloseni 1:11 – „Întăriți cu toată puterea, potrivit cu tăria slavei Lui, pentru orice răbdare și îndelungă răbdare, cu bucurie.”
  29. Romani 15:13 – „Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria și pacea pe care o dă credința, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiți tari în nădejde!”
  30. 1 Cronici 16:11 – „Căutați pe Domnul și sprijinul Lui, căutați necurmat fața Lui!”
  31. Isaia 26:3 – „Celui cu inima tare, Tu-i chezășuiești pacea, da, pacea, căci se încrede în Tine.”
  32. Psalmul 73:26 – „Carnea și inima pot să mi se prăpădească, fiindcă Dumnezeu va fi pururea stânca inimii mele și partea mea de moștenire.”
  33. 2 Tesaloniceni 3:3 – „Credincios este Domnul; El vă va întări și vă va păzi de cel rău.”
  34. Evrei 13:5 – „Să nu fiți iubitori de bani. Mulțumiți-vă cu ce aveți, căci El însuși a zis: 'Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi. '”
  35. Isaia 43:2 – „Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; și râurile nu te vor îneca; dacă vei merge prin foc, nu te va arde, și flacăra nu te va aprinde.”
  36. Psalmul 138:3 – „În ziua când Te-am chemat, m-ai ascultat, m-ai întărit și mi-ai pus curaj în suflet.”
  37. Matei 11:28 – „Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă.”
  38. Iacov 4:7 – „Supuneți-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi.”
  39. 1 Petru 5:10 – „Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat în Hristos la slava Sa veșnică, după ce veți suferi puțină vreme, vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere și vă va face neclintiți.”
  40. Psalmul 94:19 – „Când gânduri negre se frământau cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorau sufletul.”
Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/devotionale/287733/intelepciunea-si-puterea-lui-dumnezeu-in-istoria-mantuirii-voi-binecuvanta-pe-domnul