Chemarea primilor ucenici.Predica de pe Munte – Continuarea Fericirilor și Învățăturilor lui Isus
Autor: Daniel Ioan Notar
Album: Dragostea pentru dușmani și Neprihănirea autentică
Categorie: Consolidare spirituală

Capitolul 9: Chemarea primilor ucenici

 

 

Matei 4:18-22 – Chemarea ucenicilor Simon și Andrei

Verset 4:18
„Pe când umbla Isus pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați: pe Simon, zis Petru, și pe Andrei, fratele lui, care aruncau o mreajă în mare; căci erau pescari.”

Această scenă prezintă începutul lucrării lui Isus de a forma un grup de ucenici. Simon și Andrei, oameni simpli, pescari, sunt primii chemați de Isus. Alegerea lor subliniază faptul că Dumnezeu cheamă adesea oameni obișnuiți pentru lucruri extraordinare.

Verset 4:19
„El le-a zis: ‘Veniți după Mine, și vă voi face pescari de oameni.’”

Această chemare a lui Isus implică o schimbare radicală în viețile celor doi frați. Termenul „pescari de oameni” sugerează misiunea lor viitoare: să răspândească mesajul Evangheliei și să aducă oamenii la Dumnezeu.

Verset 4:20
„Îndată ei au lăsat mrejele și au mers după El.”

Acțiunea lor promptă reflectă o ascultare totală și imediată. Ei își lasă viața de pescari și își dedică viitorul lui Isus, fără ezitare. Acest verset subliniază importanța răspunsului rapid și necondiționat la chemarea lui Dumnezeu.

Matei 4:21-22 – Chemarea lui Iacov și Ioan

Verset 4:21
„De acolo a mers mai departe și a văzut pe alți doi frați: pe Iacov, fiul lui Zebedei, și pe Ioan, fratele lui, care erau într-o corabie cu tatăl lor, Zebedei, și își dregeau mrejele. Și i-a chemat.”

Ca și în cazul lui Simon și Andrei, Isus îi cheamă pe Iacov și Ioan, doi frați pescari. Chemarea lor este o invitație la a lăsa viața lor obișnuită și a urma o misiune divină.

Verset 4:22
„Și ei au lăsat îndată corabia și pe tatăl lor și au mers după El.”

Ca răspuns la chemarea lui Isus, Iacov și Ioan părăsesc totul – nu doar munca lor, ci și relațiile lor de familie – pentru a-L urma. Acest act de sacrificiu ilustrează puterea chemării lui Isus și dedicarea totală cerută de cei care doresc să devină ucenicii Săi.

Reflecție

Chemarea ucenicilor reprezintă începutul misiunii lui Isus de a aduna oameni care să devină purtători ai Evangheliei. Simplitatea vieții acestor pescari arată că Dumnezeu nu caută neapărat pe cei învățați sau puternici, ci pe cei dispuși să Îi urmeze chemarea cu inima deschisă.

Capitolul 10: Predica de pe munte

Matei 5:1-12 – Fericirile

Verset 5:1
„Când a văzut Isus noroadele, S-a suit pe munte; și după ce a șezut jos, ucenicii Lui s-au apropiat de El.”

Acest verset introduce unul dintre cele mai cunoscute discursuri ale lui Isus – Predica de pe munte. Poziționarea Sa pe munte evocă imagini din Vechiul Testament, în special pe Moise primind Legea pe Muntele Sinai. Predica începe cu „Fericirile”, un set de învățături profunde care definesc caracterul celor care vor moșteni împărăția cerurilor.

Verset 5:2-3
„Apoi a început să vorbească și să-i învețe, zicând: ‘Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăția cerurilor.’”

Primul „ferice” îi binecuvântează pe cei care sunt umili în spirit, cei care recunosc nevoia lor de Dumnezeu. Promisiunea este că aceștia vor primi împărăția cerurilor, o invitație deschisă pentru toți cei care se smeresc în fața lui Dumnezeu.

Verset 5:4
„Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiați.”

Cei care suferă și se întristează primesc o binecuvântare specială. Dumnezeu promite mângâiere și alinare celor care își exprimă durerea și suferința înaintea Lui.

Verset 5:5
„Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul.”

Blândețea, adesea văzută ca o slăbiciune în lumea de astăzi, este învățată de Isus ca o virtute esențială. Cei blânzi vor moșteni pământul, indicând o viitoare răsplată divină pentru răbdarea și smerenia lor.

Verset 5:6
„Ferice de cei flămânzi și însetați după neprihănire, căci ei vor fi săturați.”

Această binecuvântare este pentru cei care doresc cu ardoare dreptatea și sfințenia. Dumnezeu promite că acești oameni vor fi umpluți de neprihănire și de prezența Sa.

Verset 5:7-9
„Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă. Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu. Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemați fii ai lui Dumnezeu.”

Fericirile continuă să evidențieze valori precum mila, puritatea inimii și dorința de pace. Aceste trăsături definesc adevăratul caracter al celor care trăiesc în prezența lui Dumnezeu.

Verset 5:10-12
„Ferice de cei prigoniți din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăția cerurilor. Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni și vor spune tot felul de lucruri rele și neadevărate împotriva voastră. Bucurați-vă și veseliți-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri.”

Isus le reamintește ucenicilor că cei care suferă pentru credința lor și pentru dreptate vor primi o răsplată cerească. Suferința pe pământ nu este un semn de eșec, ci o cale spre răsplata eternă.

Reflecție

„Fericirile” deschid o nouă înțelegere a binecuvântării și răsplății divine. Acestea ne învață că binecuvântarea nu este doar o formă de prosperitate lumească, ci un mod de viață care reflectă natura lui Dumnezeu. Isus aduce o viziune radicală asupra modului în care cei care Îl urmează sunt chemați să trăiască.

Capitolul 11: Predica de pe Munte – Continuarea Fericirilor și Învățăturilor lui Isus

Matei 5:13-16 – Sarea și Lumina Lumii

Verset 5:13
„Voi sunteți sarea pământului. Dar dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iarăși puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic, decât să fie aruncată afară și călcată în picioare de oameni.”

Isus folosește aici imaginea sării pentru a descrie misiunea și influența ucenicilor în lume. Sarea era prețioasă în vremurile biblice, nu doar pentru gust, dar și pentru proprietățile sale de conservare. În mod similar, creștinii sunt chemați să păstreze valorile morale și spirituale și să influențeze pozitiv societatea. Dacă își pierd această „savoare” – adică dacă se îndepărtează de credința lor și de misiunea lor divină – devin nefolositori, ca sarea care nu mai are puterea de a săra.

Verset 5:14
„Voi sunteți lumina lumii. O cetate așezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă.”

Această imagine a luminii evidențiază rolul vizibil și esențial al credincioșilor în lume. La fel cum lumina îndrumă oamenii prin întuneric, creștinii sunt chemați să aducă claritate și adevăr în viețile celorlalți. Lumina nu poate fi ascunsă, iar ucenicii lui Isus sunt chemați să reflecteze lumina lui Dumnezeu.

Verset 5:15
„Și oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeșnic și luminează tuturor celor din casă.”

Aici Isus subliniază că lumina trebuie să fie vizibilă și împărtășită. Credința noastră nu este menită să fie ascunsă sau ținută doar pentru noi înșine, ci trebuie să strălucească astfel încât toți să fie atrași de ea și să fie călăuziți spre Dumnezeu.

Verset 5:16
„Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri.”

Faptele bune ale creștinilor trebuie să fie vizibile pentru toți, nu pentru a câștiga admirația oamenilor, ci pentru a-i îndrepta pe toți către slava lui Dumnezeu. Viața creștinului trebuie să fie un exemplu de integritate și dragoste, astfel încât ceilalți să fie inspirați să-L laude pe Dumnezeu.

Reflecție

Aceste versete ne învață că avem o responsabilitate nu doar față de noi înșine, ci și față de ceilalți. Sarea și lumina sunt simboluri puternice ale influenței pe care ar trebui să o avem în lume. Suntem chemați să trăim o viață de credință autentică, care să aducă un impact vizibil și pozitiv în societate.

Matei 5:17-20 – Împlinirea Legii

Verset 5:17
„Să nu credeți că am venit să stric Legea sau Profeții; am venit nu să stric, ci să împlinesc.”

Isus clarifică faptul că nu a venit să desființeze Legea dată prin Moise, ci să o împlinească în sensul de a-i aduce împlinirea deplină. El nu respinge Legea, ci o ridică la un nou nivel de înțelegere și aplicare. Legea, în forma ei veche, era o pregătire pentru venirea Sa.

Verset 5:18
„Căci adevărat vă spun că, până nu vor trece cerul și pământul, nici o iotă sau o frântură de slovă nu va trece din Lege, până se vor împlini toate lucrurile.”

Isus subliniază importanța fiecărui detaliu al Legii. Nici cea mai mică parte a Legii nu va fi anulată până când toate lucrurile nu vor fi împlinite. Aceasta reflectă respectul profund pe care Isus îl are pentru Legea divină.

Verset 5:19
„Așa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci și va învăța pe oameni așa, va fi chemat cel mai mic în împărăția cerurilor; dar oricine le va păzi și va învăța pe alții să le păzească va fi chemat mare în împărăția cerurilor.”

Isus avertizează asupra pericolului de a desconsidera sau a distorsiona poruncile divine. Cei care învață pe alții să nesocotească Legea lui Dumnezeu își diminuează locul în împărăția cerurilor. În schimb, cei care respectă Legea și o învață corect vor fi onorați.

Verset 5:20
„Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece pe cea a cărturarilor și a fariseilor, cu niciun chip nu veți intra în împărăția cerurilor.”

Isus ridică standardul neprihănirii, cerându-le ucenicilor să depășească neprihănirea exterioară și formală a cărturarilor și fariseilor. El solicită o neprihănire interioară, autentică, bazată pe dragoste și credință adevărată, nu doar pe respectarea formală a legilor.

Reflecție

Isus aduce o nouă lumină asupra Legii, nu prin desființarea ei, ci prin împlinirea ei deplină. Creștinii sunt chemați să urmeze o neprihănire care depășește formalismul și ajunge la esența iubirii și a adevărului.

Capitolul 12: Dragostea pentru dușmani și Neprihănirea autentică

Matei 5:43-48 – Iubirea pentru vrăjmași

Verset 5:43
„Ați auzit că s-a zis: ‘Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău.’”

Isus începe prin a menționa o învățătură tradițională, care era adânc înrădăcinată în cultura iudaică. Iubirea pentru aproapele era un principiu fundamental, dar ura față de dușmani era acceptată de majoritatea.

Verset 5:44
„Dar Eu vă spun: Iubiți pe vrăjmașii voștri și rugați-vă pentru cei ce vă prigonesc.”

Isus introduce o nouă perspectivă radicală: iubirea pentru dușmani. Aceasta este o iubire care depășește barierele naturale și culturale și reflectă însăși natura lui Dumnezeu, care iubește pe toți, indiferent de meritele lor.

Verset 5:45
„Ca să fiți fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni și dă ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.”

Dumnezeu nu discriminează între cei buni și cei răi în ce privește binecuvântările naturale, cum ar fi soarele și ploaia. Creștinii sunt chemați să imite această iubire divină, iubind fără condiții, la fel cum Dumnezeu își arată bunătatea față de toți oamenii.

Reflecție

Iubirea pentru vrăjmași este esența Evangheliei. Este o chemare la a depăși resentimentele și răzbunările personale, la a iubi necondiționat și la a reflecta caracterul divin în relațiile noastre cu toți oamenii, inclusiv cu cei care ne fac rău.

Capitolul 13: Ispitele lumii și neprihănirea autentică

Matei 6:1-4 – Faptele bune și ipocrizia

Verset 6:1
„Luați seama să nu vă faceți neprihănirea voastră înaintea oamenilor, ca să fiți văzuți de ei; altfel nu veți avea răsplată de la Tatăl vostru care este în ceruri.”

Isus avertizează asupra pericolului de a face fapte bune doar pentru a impresiona pe ceilalți. Neprihănirea trebuie să fie o manifestare sinceră a credinței, nu un mijloc de a câștiga admirația oamenilor. Motivația interioară este esențială, iar adevărata răsplată vine de la Dumnezeu, nu de la cei care privesc din afară.

Verset 6:2
„Tu, dar, când faci milostenie, să nu trâmbițezi înaintea ta, cum fac fățarnicii în sinagogi și în ulițe, pentru ca să fie slăviți de oameni. Adevărat vă spun că și-au luat răsplata.”

Faptele de caritate trebuie să fie discrete și altruiste, nu menite să atragă atenția. Isus subliniază că ipocrizia, în care faptele sunt făcute doar pentru recunoaștere, își primește răsplata în această lume, dar nu și în împărăția cerurilor.

Verset 6:3
„Ci tu, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta.”

Acest verset sugerează un nivel de discreție extremă în faptele bune. Caritatea trebuie să fie un act atât de natural și lipsit de interes propriu, încât să nu existe nici măcar o conștientizare internă a meritului.

Verset 6:4
„Pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.”

Dumnezeu cunoaște faptele noastre, chiar și cele pe care nimeni altcineva nu le vede. Răsplata divină vine din sinceritatea și puritatea intențiilor, nu din recunoașterea publică.

Reflecție

Această secțiune a Evangheliei ne învață despre smerenie și despre importanța sincerității în acțiunile noastre. Neprihănirea autentică nu necesită validare exterioară, ci doar recunoașterea lui Dumnezeu.

Matei 6:5-8 – Rugăciunea și relația personală cu Dumnezeu

Verset 6:5
„Când vă rugați, să nu fiți ca fățarnicii cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi și la colțurile ulițelor, pentru ca să fie văzuți de oameni. Adevărat vă spun că și-au luat răsplata.”

Isus avertizează asupra rugăciunii făcută doar pentru a atrage atenția. Rugăciunea nu trebuie să fie un spectacol public, ci un dialog intim cu Dumnezeu, liber de dorința de a impresiona.

Verset 6:6
„Ci tu, când te rogi, intră în odăița ta, închide-ți ușa și roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.”

Isus îndeamnă la o rugăciune personală și privată, un moment de comuniune sinceră cu Dumnezeu. Această rugăciune tăcută și solitară este cea care are cea mai mare valoare spirituală, fiind sinceră și profundă.

Verset 6:7
„Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii, căci ei cred că, dacă spun multe vorbe, vor fi ascultați.”

Rugăciunea nu trebuie să fie o repetare mecanică de cuvinte, ci un dialog autentic cu Dumnezeu. Isus subliniază că numărul cuvintelor nu este ceea ce contează, ci sinceritatea și intenția din spatele lor.

Verset 6:8
„Să nu vă asemănați cu ei, căci Tatăl vostru știe de ce aveți trebuință mai înainte ca să-I cereți voi.”

Dumnezeu cunoaște deja nevoile noastre, iar rugăciunea nu este un simplu raport al cerințelor noastre, ci o modalitate de a ne conecta spiritual cu El. Rugăciunea este un act de încredere și abandon în voia lui Dumnezeu.

Reflecție

Această secțiune subliniază importanța rugăciunii sincere și personale. Isus ne învață că nu forma rugăciunii este importantă, ci sinceritatea și intimitatea cu care ne adresăm lui Dumnezeu. Rugăciunea autentică ne apropie de Dumnezeu și ne ajută să ne încredem în grija Sa providențială.

Capitolul 14: Învățăturile despre iertare și mila lui Dumnezeu

Matei 6:9-15 – Rugăciunea Domnească

Verset 6:9
„Iată, dar, cum trebuie să vă rugați: ‘Tatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-se Numele Tău.’”

Isus ne oferă un model de rugăciune care începe prin recunoașterea sfințeniei și autorității lui Dumnezeu. Aceasta este o rugăciune care plasează pe Dumnezeu în centrul, recunoscând suveranitatea și gloria Sa.

Verset 6:10
„Vie împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ.”

Aceasta este o chemare la conformarea voinței noastre cu voința lui Dumnezeu. Creștinul se roagă pentru ca voia divină să fie împlinită în lume și în viața sa personală, la fel cum se împlinește perfect în ceruri.

Verset 6:11
„Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi.”

Această cerere reflectă dependența noastră zilnică de Dumnezeu pentru toate nevoile noastre, fizice și spirituale. Este o recunoaștere a faptului că fiecare binecuvântare vine de la Dumnezeu.

Verset 6:12
„Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri.”

Iertarea este un aspect esențial al relației noastre cu Dumnezeu și cu ceilalți. Isus subliniază că, la fel cum noi cerem iertare de la Dumnezeu, trebuie să fim dispuși să iertăm și noi pe cei care ne-au greșit.

Verset 6:13
„Și nu ne duce pe noi în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău.”

Aceasta este o rugăciune pentru protecție împotriva tentațiilor și a influențelor malefice. Este o cerere de a fi păstrați sub ocrotirea lui Dumnezeu, în fața pericolelor spirituale care ne pot amenința.

Verset 6:14
„Dacă iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru ceresc vă va ierta vouă.”

Isus leagă iertarea noastră de iertarea pe care o oferim celorlalți. Atitudinea noastră față de greșelile altora influențează modul în care Dumnezeu ne va ierta pe noi. Iertarea este o condiție a relației noastre cu Dumnezeu.

Verset 6:15
„Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre.”

Această avertizare clară arată importanța fundamentală a iertării reciproce în viața de credință. Refuzul de a ierta atrage asupra noastră o lipsă de iertare din partea lui Dumnezeu.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/288247/chemarea-primilor-ucenici-predica-de-pe-munte-continuarea-fericirilor-si-invataturilor-lui