„Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele și o lumină pe cărarea mea.” (Ps.119:105)
„Dacă ar fi să fiu dus la închisoare și m-i s-ar îngădui să iau cu mine numai o singură carte, aș alege Biblia! ... Eu personal iubesc și prețuiesc Biblia, căci aproape numai ei îi datorez toată cultura mea morală. Istoriile, învățăturile, simbolurile, predicile ei, toate s-au întipărit adânc în mine... ” Johann Wolfgang Goethe (poet german)
1). CONȚINUTUL BIBLIEI. Biblia este o colecție de 66 de cărți, împărțită în două părți mari: Vechiul și Noul Testament. Cartea Cărților, cum este supranumită, cuprinde istorie, poezie, profeție, biografie, învățătură, etc. Biblia are aproximativ 40 de autori umani care au trăit de-a lungul a 1600 de ani. Unii autori au fost preoți, alții regi, unii intelectuali, alții muncitori. Nu greșim dacă spunem că Biblia este o carte evreiască. Fără unul, doctorul Luca, toți ceilalți autori sunt evrei. Deasemeni, întreg mesajul biblic este așezat pe temelia istoriei poporului Israel.
2. AUTORITATEA BIBLIEI. Prețuirea unică de care se bucură Biblia în istorie și în lume se datorează faptului că ea este Cuvântul lui Dumnezeu. Biblia nu conține pe alocuri Cuvântul lui Dumnezeu, ci este în întregime, Da Capo al Fine, Cuvântul lui Dumnezeu. Îndreptățite întrebările: Putem fi siguri? De unde știm că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu?
Iată câteva argumente pe scurt:
-Biblia afirmă despre sine că este Cuvântul lui Dumnezeu. De mii de ori poți întâlni expresii ca; „Așa vorbește Domnul!” Ni se spune în rândurile ei că „toată Scriptura este isuflată de Dumnezeu”, și că, „omenii (autorii) au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt”. (2 Timotei 3:16-17; 2Petru 1:21)
-Omogenitatea ei mărturisește despre faptul că în spatele autorilor umani a fost o singură minte.
-Informațiile istorice și geografice cuprinse în Biblie s-au dovedit în timp exacte.
-Prezicerile făcute cu sute și mii de ani în urmă au fost împlinite în mod remarcabil în scurgerea anilor.
-Formarea canonului, mesajul ei universal, și efectele benefice asupra a milioane de oameni de pretutindeni, mărturisesc în favoarea divinității Bibliei.
3. MESAJUL BIBLIEI. Sunt mulți oameni care admit valoarea deosebită a Bibliei dar conținutul și mesajul ei le este necunoscut. Biblia are un subiect principal; Dumnezeu și voia Lui. Sfânta Scriptură este unică în principal pentru că în cuvintele ei se revelează Dumnezeu pe Sine neamului omenesc. Fără această revelație de Sine adevăratul Dumnezeu ar continua să ne fie necunoscut. Fără această revelație am continua să slujim idolilor, încercând mereu să ne imagină tot felul de lucruri despe divinitate. Prin Cuvântul Său Dumnezeu ne spune cine este, cum este, ce face, ce dorește. Al doilea lucru important pe care-l aflăm din Biblie este legat de indentitatea noastră. Prin Cuvântul lui Dumnezeu aflăm cum au apărut toate lucrurile, cine și cum suntem, ce este bine și ce este rău, cum ne putem bucura de viață aici și în veșnicie. Fără acest Cuvânt am fi fără răspunsuri, Biblia însă aduce Adevărul în lume.
4. ATITUDINEA FAȚĂ DE BIBLIE. Dacă Biblia este cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu atunci suntem salvați. Nu mai trebuie să bâjbâim în căutarea adevărului pentru că ne-a fost oferit. Dacă Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu atunci (a) trebuie s-o prețuim, (b) s-o studiem, (c) s-o credem, (d) s-o trăim. Dacă Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu atunci a o respinge înseamnă de fapt a-L respinge pe Dumnezeu Însuși. Mesajul Bibliei este tot ce avem nevoie pentru vindecarea de ignoranță. Biblia este scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru om, de aceea ar trebui s-o îndrăgim mai presus de orice.
„Lumina mea o datorez numai citirii unei singure cărți. Unei cărți? Da! Și este o carte veche, simplă, modestă ca natura și natura ca ea; practică și nepretențioasă la înfățișare, ca soarele care ne încălzește, ca pâinea care ne hrănește; o carte care ne privește cu atâta dragoste și bunătate, ca o bătrână. Această carte se numește pe scurt CARTEA – Biblia. Pe drept se numește ea și Sfânta Scriptură. Cine a pierdut pe Dumnezeu, îL poate găsi în această carte, și cine nu L-a cunoscut, simte aici adierea Cuvântului dumnezeiesc.” Heinrich Heine (poet german)