„Cine este acesta?” (Matei 21:10)
Una din scenele cele mai impresionante în Evanghelii este momentul intrării lui Isus în Ierusalim. Spune Scriptura că atunci când s-a apropiat timpul pentru a-și desăvârși lucrarea de salvare a omului, Domnul Isus s-a îndreptat hotărât spre Ierusalim. Scena este mișcătoare. Ucenicii L-au urcat pe Domnul pe un măgăruș, oamenii își așterneau hainele înaintea Lui, alții aruncau cu flori, mulțimea Îl aclama entuziastă. În cetate, cu toții au fost mișcați și se întrebau: „Cine este acesta?” Întrebarea aceasta și-au pus-o mulți până astăzi. Identitatea și personalitatea lui Isus din Nazaret este unul din lucrurile cele mai importante și mai discutate în religie. Să încercăm a răspunde la această întrebare fundamentală folosindu-ne acum doar de textul Scripturii care istorisește intrarea lui Isus în Ierusalim.
A. Isus, Împărat! Evanghelistul Matei ne spune că intrarea triumfătoare a lui Isus în Ierusalim s-a întâmplat pentru a împlini o profeție, care sună astfel: „Spuneți fiicei Sionului: „Iată, Împăratul tău vine la tine, blând și călare pe un măgar, pe un măgăruș, mânzul unei măgărițe”. (Zaharia 9:9) Isus, Împărat? ...
Dacă până în momentul intrării triumfale în Ierusalim nu s-a pus această problemă, de acum ea devine una serioasă și urgentă. Unul care mișcă mulțimile și intră în capitala țării în felul în care a intrat Isus ridică întrebări, stârnește îngrijorare, naște împotrivire. Marele preot, Pilat judecătorul, mulțimea toată, vorbeau în zilele acelea, pe față sau în șoaptă, despre Împăratul evreu. S-a făcut vorbire atât de mult încât până la urmă aceasta a fost principala acuzație; s-a făcut pe sine împărat. Iar ca să fie clar i-au scris pe cruce, deasupra capului, inițialele INRI, adică, Isus Nazarineanul Regele Iudeilor.
Ceea ce li se părea liderilor de atunci o ironie, ceea ce nu știau evreii și romanii, ceea ce nu doreau să accepte cei care L-au condamnat la moarte, era că Isus din Nazaret chiar era Împăratul.
-În ce privește descendența umană, El era strănepotul regelui David, așa cum o demonstrează bunăoară evanghelistul Matei la începutul cărții sale.
-În ce privește apartenența divină, El este Împăratul împăraților și Domnul domnilor, așa cum glorios o revelează cartea Apocalipsa.
Deci, nu la întâmplare striga mulțimea: „Osana Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în cerurile prea înalte!”
B. Isus, Împărat și Proroc! Atunci, în Ierusalim, când unul întreba: „Cine este acesta?”, un altul îi răspundea; „Este Isus, Prorocul, din Nazaretul Galileii”. Încă de la începutul lucrări Sale Domnul Isus a fost văzut de popor ca un mare proroc. (Luca 7:16)
Funcția prorocului în Israel era una didactică; să învețe, să înștiințeze, să avertizeze, să descopere starea inimilor și voința lui Dumnezeu. Evreii în vremea aceea așteptau nu numai un împărat, ci și un proroc deosebit. Înainte de a se despărți de părinții lor, Moise le-a vorbit despre un proroc ca și el: „Domnul, Dumnezeul tău, îți va ridica din mijlocul tău, dintre frații tăi, un prooroc ca mine: să ascultați de el! ... ” (Deuteronom 18:15-19) Despre Domnul Isus a vorbit Moise, El este ultimul proroc, Cel care desăvârșește chemarea profesiei de proroc și împlinește profeția din vechime.
Isus este dascălul care predă ca nimeni altul (Matei 7:29), profetul care aduce în lume harul și adevărul (Ioan 1:17), văzătorul care descoperă tainele inimilor (Ioan 4:16-19).
C. Isus, Împărat, Profroc și Preot! Ce face Isus în această zi?
-Intră în Templul lui Dumnezeu și îl curăță. Dând afară pe comercianți, zice: „Casa Mea se va chema o casă de rugăciune”. Preoții aveau chemarea de a fi intermediari între Sfântul Dumnezeu ș omul păcătos. Prin slujitrea lor, prin jertfele ce la aduceau pe altar, obțineau iertare și curățire pentru tot poporul.
Gestul de curățire din Ziua Floriilor este unul simbolic, gest care arată spre ce se va întâmpla doar peste câteva zile, când Fiul lui Dumnezeu va aduce iertare și curățire pentru lumea întreagă prin propriul sacrificiu de pe Cruce. (Evrei 9:11-15)
-Isus, Marele Preot, mai face un lucru remarcabil în această zi: VINDECĂ! Este scris: „Niște orbi și schiopi au venit la El în Templu, și El i-a vindecat.” (Matei 21:14) Preoții, ca și păstori ai turmei lui Dumnezeu, aveau și sarcina de a întări oaia slabă, de a vindeca pe cea bolnavă, de a căuta pe cea pierdută. (Ezechel 34:4) De cum s-au achitat preoți umani de sarcina aceasta este suficient să citim cărțile profeților și ne lămurim.
Isus a venit să caute oile pierdute ale Casei lui Israel (Matei 15:24); să vindece ochii orbilor din bisericile Sale (Apoc. 3:18); să dăruiască odihnă tuturor celor trudiți și împovărați (Matei 11:28). „Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun Își să viața pentru oi.” (Ioan 10:11)
Cine este Isus? Personajul istoric Isus din Nazaret a fost, este și va fi în veci ÎMPĂRATUL care reclamă închinare și supunere.
Cine este Isus? El este PROFETUL care aduce în lume Calea, Adevărul și Viața, dascălul care cere ascultare și încredere.
Cine este Isus? El este Apostolul și Marele Preot al mărturisirii noartre.
Cine este Isus? ... Întrebarea aceasta este cea mai mare întrebare care poate fi pusă cât va fi lumea. La întrebarea aceasta trebuie să răspundem fiecare personal, de răspunsul dat depinde viața și veșnicia fiecăruia. Deci; Cine este Isus pentru mine? ... Dar pentru tine? ... Acum două mii de ani, unii Îl slăveau într-un mod frenetic, alții Îl înfruntau pe față. Noi astăzi! ? ! ...