Asta vorbește internetul?
Autor: Nelu Filip
Album: Diverse
Categorie: Diverse

Primesc aproape zilnic mesaje pe Whatsapp cu „vise”, „prorocii” sau „descoperiri” despre ce urmează să se întâmple în lume. Unele probabil sunt sincere, dar greșite. Altele sunt clar exagerări sau manipulări emoționale. Problema e că multe dintre ele ajung să ducă în derizoriu lucrarea reală a Duhului Sfânt. În loc să trezească Biserica, o obosesc. În loc să zidească, o tulbură. De aceea simt nevoia să trag un semnal de alarmă.

Ca păstor penticostal, cred că Dumnezeu continuă să vorbească. Cred că darurile Duhului sunt actuale, că Dumnezeu se descoperă prin prorocie, vise, vedenii și semnale spirituale. Însă cred, de asemenea, că e nevoie de mult discernământ și de înrădăcinare profundă în Cuvânt. Trăim vremuri în care nu lipsesc mesajele „profetice” – problema e că multe nu vin de la Duhul Sfânt, ci din fire, frică sau chiar manipulare.

Biblia spune clar: „Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar cel chibzuit ia seama bine cum merge.” (Proverbe 14:15) Acest verset ar trebui să ne trezească. Să credem fără să cercetăm, fără să comparăm cu Scriptura, fără să stăm pe genunchi, înseamnă să fim vulnerabili spiritual. Într-o vreme plină de incertitudine, în care circulă pe internet prorocii legate de politică, război, apocalipsă și tot felul de „vise” virale, trebuie să fim atenți: nu tot ce poartă eticheta de „descoperire” vine de la Dumnezeu.

1. Discernământul e cheia

Penticostalismul autentic n-a fost niciodată despre senzațional, ci despre prezența reală a lui Dumnezeu și trăirea curată în Duhul. Prorocia adevărată nu creează panică, ci zidire. Nu stârnește teamă, ci trezire. Pavel le spunea tesalonicenilor: „Nu disprețuiți prorociile. Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun.” (1 Tesaloniceni 5:20-21) Nu suntem chemați să respingem tot ce pare profetic. Dar nici să înghițim tot ce sună spiritual. Ci să cercetăm. Să testăm. Să filtrăm prin Scriptură și Duhul Sfânt.

2. Prorocia nu e divertisment spiritual

Unii creștini au ajuns să caute prorocii așa cum alții caută horoscopul. Vor mereu „ceva nou”, „ceva spectaculos”. Dar Dumnezeu nu se lasă folosit pentru show. El vorbește când vrea, cui vrea și ce vrea – nu ca să ne întrețină curiozitatea, ci ca să ne pregătească, să ne îndrume, să ne curețe. Prorocia falsă nu e doar greșeală – e pericol. În Vechiul Testament, Dumnezeu era aspru cu cei ce vorbeau „în Numele Lui”, dar nu din gura Lui: „Prorocii lor prorocesc minciuni în Numele Meu; Eu nu i-am trimis….” (Ieremia 14:14)

3. Frica nu e de la Dumnezeu

Mulți credincioși sunt tulburați, neliniștiți, speriați de ceea ce aud. Dar Cuvântul ne spune clar: „Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință.” (2 Timotei 1:7) Orice mesaj care alimentează panica, paranoia sau confuzia trebuie pus sub semnul întrebării. Dumnezeu vorbește pentru zidire, nu pentru dezorientare.

4. Avem nevoie de echilibru spiritual, nu de isterie religioasă

Ca păstor, chem Biserica la maturitate. La echilibru. La trezire adevărată, nu la goană după emoții. Da, Dumnezeu vorbește. Da, vremurile sunt serioase. Da, Duhul Sfânt mișcă inimile. Dar nu oricine are un vis are și o chemare profetică. Nu tot ce e viral e și valid. Să nu fim lesne crezători. Să nu fim duși de val. Să fim oameni ai rugăciunii, ai Cuvântului, ai Duhului. Și mai ales, să avem încredere în Dumnezeu. Nu în prorocii de pe Whatsapp sau TikTok, ci în Domnul care nu doarme și nu greșește.

„El nu se teme de vești rele, ci inima lui este tare, încrezătoare în Domnul.” (Psalmul 112:7)

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/editoriale/303125/asta-vorbeste-internetul