PASTORUL SI PROBLEMELE CONTEMPORANE
Autor: Florin T. Cimpean
Album: fara album
Categorie: Diverse
PASTORUL SI PROBLEME CONTEMPORANE SPECIALE
NASHVILLE, TN
Florin T. Cimpean
Desigur ca atit Pavel cit si Petru (2 Cor. 11:13-15, 2 Petru 2:1-3) adreseaza probleme cu care erau confruntate bisericile si comunitatile crestine din timpul lor.
Amindoua textele, daca sunt citite in context, reliefeaza doua feluri de probleme majore:
1. Probleme din exterior – persecutii, credinte concurente, curente sociale, influenta culturala, influenta altor lideri. In cazul lui Pavel este foarte clar ca el are probleme cu ceata legalistilor care contesta libertatea pe care o are Pavel in Christos, si in consecinta, contesta intreaga lui lucrare, precum si persoana sa.
2. Probleme interioare: in cazul lui Pavel: lipsa de statornicie a comunitatii, lipsa de discernamint si de loialitate (2 Cor. 11:4); in cazul lui Petru, emergenta unor invatatori ’destepti’ cu agende bine definite care propaga revolta si satisfacerea propriilor aspiratii, lipsitii de orice respect pentru autoritatea spirituala sau bisericeasca si imoralitate (2Petru 2:10ff)
Noi astazi, de fapt, ne confruntam cu aceleasi tip de probleme. Si suntem gata sa enumeram problemele care ne pindesc din exterior si le rezistam cu orice prêt. Insa de multe ori uitam ca lucrurile se strica din interior.
Cred ca am putea face rapid o lista cu problemele din exterior care pot contamina viata noastra si, probabil ca unii s-ar astepta sa vorbim despre ele ca pericole speciale. Pe aceasta lista ar trebui neaparat sa fie
1. Americanizarea
2. Rinjitul sfint – Toronto blessing cu risul lor sfint
3. Coma spirituala – ucisi in duhul
4. Rasturnarea sacra
5. Cautatorii de aur – cica Duhul le transforma dintii de tinichea in dinti de aur
6. Orchestra jivinelor – cei care scot strigate similare cu cele de la gradina zoologica’
7. Influenta Hollywoodului
8. Galagia pe note - Citeodata cinta unii, iar altii se intreaba ’Cei cu galagia asta?’
9. Pastorii, in special cei cu scoala.
10. Church of God si Assemblies of God sau baptistii
11. Decadenta morala
12. Secte periculoase
Lista de abia a inceput si ordinea nu conteaza.
Marele adevar este ca daca suntem noi sanatosi in interior, toate pericole din exterior nu au nici o putere, nici o influenta, de fapt, ne fac mai puternici.
Problemele interioare ne omoara pe noi.
Problemele speciale pe care le avem sunt contemporane cam de mult printre noi. Sa vedem care sunt citeva din acestea:
1. Prima problema speciala contemporana sunt EU. Toate problemele pe care le am incep cu mine. EU insa mereu gasesc problema cu altii. In familie, la lucru, in biserica problemele incep nu cu celalalt ci cu mine. Lipsa de disciplina, dezordinea spirituala, invidia, egoismul, gelozia, nemultumirea, revolta, cirtirea, criticismul, lipsa de dedicare, indiferenta, plafonarea, ignoranta, lipsa de rugaciune si studiu, etc. se reflecta asupra bisericii, familiei mele si a celor din jurul meu. "Adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvintul, care zice: "Hristos Isus a venit in lume ca sa mintuiasca pe cei pacatosi", dintre care cel dintii sint eu" (1Timotei 1:15)
2. O a doua problema speciala a Bisericii penticostale romane este aversiunea fata de cunostinta, studiu, educatie. Se pare ca toata lumea este invatata, nimeni nu mai are nevoie de invatatura. Asta creaza o generatie superficiala. La fiecare conventie vin in jur de 5000 de romani. La seminariile care se tin acolo vin 100 de oameni, majoritatea fiind pastori. Cream un grup de elita si o masa de spectatori. "Poporul meu piere din lipsa de cunostinta" (Osea 4:6)
3. Cresterea unei generatii fara identitate – viata dubla –multi tinerii nu sunt nici americani, nici romani, nici penticostali, nici pagini.
4. De-penticostalizarea Penticostalismului romanesc – devenim din ce in ce mai tari in traditii si forme penticostale, traditionalism, festivism si triumfalist si tot mai saraci in duh. De multe ori mi se pare ca Duhul Sfint este prizonier in Bisericile penticostale. In timp ce tot mai multe biserici din afara miscarii penticostale descopera vitalismul Duhului Sfint si se deschid la lucrarea lui, unele biserici penticostale se acopera din ce in ce mai mult cu un Penticostalism de forma.
5. Lipsa de respect fata de autoritatea spirituala in biserica, nu atit a pozitiei in biserica
6. Lipsa unei viziuni si misiuni commune. Uitam constant ca in Biblie nu ni se vorbeste despre turmele Domnului ci despre turma.
7. Mentalitatea de boicot.
Preluat de la adresa:
https://www.resursecrestine.ro/predici/40129/pastorul-si-problemele-contemporane