Pro sau contra Halloween
Autor: DariusM
Album: fara album
Categorie: Atenționări și sfaturi

 

Sa citim acum o prezentare mai amanuntita a sarbatorii, a contextului din care provine si a modului cum a ajuns sa fie sarbatorita in tarile asa-zis crestine.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Istoricul Nicholas Rogers, care a explorat originile Halloweenului, observă că în timp unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalia. Celtii (pe vremea cand populau actuala Marea Britanie si Nordul Frantei) venerau numerosi zei, iar Zeul Soarelui era zeul suprem. Zeul Soarelui era cel care ocrotea munca si in functie de care se stabileau zilele de sarbatoare si de odihna, era cel care “crea” frumusetile pamintului si facea recoltele sa creasca. Celtii sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 Noiembrie. Fiecare an nou era celebrat printr-o procesiune care marca sfarsitul “sezonului soarelui” si inceputul “sezonului intunericului si frigului”. Pe data 31 octombrie, dupa ce toate campurile erau pregatite pentru iernat, iar recoltele anului erau deja  depozitate, toate focurile erau stinse. Druizii, preotii celtilor, se intalneau pe o culme din padurea de stejari, pomi sacrii in cultura celtilor.   Druizii erau cei care aprindeau noile focuri, aducand drept ofrande bucate si sacrificand animale. In timp ce druizii executau dansuri rituale in jurul noilor focuri, sezonul soarelui trecea iar sezonul intunericului incepea. Dimineata, druizii daruiau o torta aprinsa din noile focuri fiecarei familii cu care acestea urmau sa-si aprinda focul din gospodarii si sa le ocroteasca de spiritele intunericului in tot anul ce urma sa vina. Festivalul din 1 noiembrie era numit “Samhain” si dura  timp de 3 zile. Oamenii participau la parada imbracati in costume facute din piei si oase de animale. Acest festival este Halloween-ul antic. Una dintre poveştile celtice spune că în această zi sufletele celor morţi se întorc şi caută corpul în care vor să trăiască în anul următor. Pentru celţi această zi simbolizează începutul unui an nou care reprezintă o trecere de la, , sezonul soarelui” la, , sezonul întunericului şi frigului”. în timpul acestei nopţi, sunt suspendate toate legile care guvernează spaţiul şi timpul şi spiritele pot intra în contact cu cei vii. Această noapte mai este numită şi Samhain, după numele zeului morţii. În această noapte în case focul era stins pentru ca ele să fie reci şi întunecoase, iar oamenii se îmbrăcau cât mai înspăimântător pentru a alunga spiritele. În ziua următoare, focul era aprins de la o sursă comună care ardea în Usinach, considerat a fi centrul Irlandei. Acest foc era considerat druidic (de la druizi) şi făcea parte din religia vechilor celţi.

 

Manifestarile contemporane ale sarbatorii:

Obiceiul trick-or-treat care s-a păstrat până în zilele noastre pare să vină de la o sărbătoare romano-catolică. În Ziua Tuturor Sufletelor, creştinii mergeau prin case pentru a cere, , prăjiturele pentru suflete”, bucăţi de pâine în formă pătrată, ornate cu stafide. Cu cât primeau mai multe prăjiturele, cu atât mai multe rugăciuni spuneau aceştia pentru sufletele morţilor. Acest obicei trebuia să ajute sufletele morţilor să ajungă în Rai. Locul acestor prăjiturele le-au luat bomboanele după care umblă copiii în ziua de astăzi din casă în casă.

Apoi, sculptarea unui dovleac este o parte importantă a sărbătorii actuale de Halloween. În luna octombrie, dovlecii pot fi găsiţi peste tot, începând cu uşa de la intrare, la ferestre, la cina de Halloween, sau chiar şi pe garduri. Deşi această tradiţie este îmbrăţişată de majoritatea americanilor, puţini cunosc originile dovleacului de Halloween, care provine dintr-un mit Irlandez. Potrivit legendei, un om numit “Stingy Jack” l-a invitat pe dracul să ia masa cu el. Nevrând să plătească pentru consumaţie, a reuşit până la urmă să-l convingă pe necuratul să se transforme într-o monedă cu care ar putea plăti masa. Apoi, trişând, a păstrat moneda în buzunar lânga o cruciuliţă de argint care l-a împiedicat pe diavol să-şi recapete forma. Până la urmă, Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l bată la cap timp de un an şi dacă va fi să moară nu-i va lua sufletul. Anul următor, de Halloween, Jack l-a păcălit din nou pe diavol să se urce într-un pom după nişte fructe şi în acest timp el a sculptat o cruce pe copac pentru ca diavolul să nu se mai poată da jos decât dacă nu-l va deranja timp de 10 ani. La scurt timp Jack a murit, exact de Halloween, şi Dumnezeu nu a dorit să-i dea voie unui netrebnic ca el în rai. În acelaşi timp, diavolul a zis că se ţine de promisiune nelăsându-l în iad. L-a trimis pe acesta în noaptea de Halloween doar cu o lampă pe care Jack a pus-o într-un dovleac sculptat. De la această legendă s-a păstrat tradiţia şi până în zilele de astăzi cu sculptatul dovleacului de Halloween.

Romanii, atunci cand au invadat Britania, au adus cu ei si obiceiuri proprii. Unul dintre acestea a fost si “Ziua Pomona”, numita dupa zeita romana a fructelor si gradinilor. Sarbatoarea se celebra in jurul datei de 1 noiembrie. Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, in care sunt celebrati toti sfintii (in anul 835), zi care era numita Ziua Tuturor Sfintilor (sau Hallowmas, sau All Hallows). Mai tarziu, Biserica a stabilit pe data de 2 noiembrie sa se sarbatoreasca Ziua Tuturor Sufletelor si era destinata celebrarii celor morti. Era sarbatorita cu numeroase focuri si parade la care oamenii participau imbracati in ingeri, sfinti sau diavoli. La celtici era festivalul de la Samhain, in Imperiul Roman era Ziua Pomona, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor. In ajunul zilei de All Hallows, pe 31 octombrie, continua celebrarea festivalurilor Samhain si Ziua Pomona. De-a lungul anilor, traditiile tuturor acestor sarbatori s-au combinat, 31 octombrie a devenit cunoscuta ca All Hallow Even, apoi All Hallow’s Eve, Hallowe’en, si mai apoi, Halloween.  

Acum, cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween. Procentul este depășit doar de decorațiunile făcute cu ocazia Crăciunului. Halloweenul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane și este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.

Sa judecam acum aceasta sarbatoare prin intermediul Cuvantului lui Dumnezeu!

“Căci ştiţi bine că niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moştenire în Împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu. Nimeni să nu vă înşele cu vorbe deşarte; căci din pricina acestor lucruri vine mânia lui Dumnezeu peste oamenii neascultători. Să nu vă întovărăşiţi dar, deloc cu ei. Odinioară eraţi întuneric, dar acum sunteţi lumină în Domnul. Umblaţi deci ca nişte copii ai luminii. Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire şi în adevăr. Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiţi-le.”

Cred ca detalierea originii sarbatorii si a semnificatiei componentelor sale e indeajuns ca sa ne convinga, pe noi cei ce credem in Dumnezeu, si care citim Biblia, ca aceasta sarbatoare nu e altceva decat un “vitel de aur” de istorie noua in fata caruia cei neatenti se inchina, pe fondul dorintei de distractie si caruia crestinii adormiti ii spun inconstienti “Israele iata Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului”

O sarbatoare in care oamenii creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu sunt indemnati sa ia chipul dracilor, sub diverse forme, in care granitele dintre lumea spiritelor si lumea noastra par a nu mai avea nici o lege de respectat si in care oamenii vor “sa sperie” spiritele inconstienti de riscul acestor practici.  

  • Aduceti-va aminte de acest pasaj diin Fapte: "Nişte exorcişti iudei care umblau din loc în loc au încercat să cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicând: „Vă jur pe Isus, pe care-L propovăduieşte Pavel, să ieşiţi afară!” Cei ce făceau lucrul acesta erau şapte feciori ai lui Sceva, un preot iudeu din cei mai de seamă. Duhul cel rău le-a răspuns: „Pe Isus Îl cunosc, şi pe Pavel îl ştiu; dar voi cine sunteţi?"Şi omul în care era duhul cel rău a sărit asupra lor, i-a biruit pe amândoi şi i-a schingiuit în aşa fel, că au fugit goi şi răniţi din casa aceea."

O sarbatoare a carei origini este frica de moarte si a carei practici adancesc sufletul omului in bezna necunoasterii singurului izbavitor, Isus! „... pentru ca, prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul, şi să izbăvească pe toţi aceia, cari prin frica morţii erau supuşi robiei toată viaţa lor” (Evrei 2:14-15).

Cred ca nu este cazul aici sa insistam pe argumente logice si de profunzime ca sa ne dam seama de natura acestei sarbatori.

Frati scumpi, ca niste priveghetori asupra sufletelor copiilor dumneavoastra vegheati ca nu cumva sufletele ce v-au fost incredintate ca cel mai valoros dar sa ajunga sa joace jocurile “celor fara suflet” (Zombie)!

Dumnezeu ne indeamna sa traim curat, ca oameni izbaviti de puterea pacatului si de toate manifestarile acestor lucrari neroditoare avand mai degraba o atitudine acuzativa in fata acestor practici pagane decat sa alegem calea vinovata a tacerii, sau mai rau pe cea a insotirii in aceste practici.

1 Ioan 5:21: „Copilaşilor, păziţi-vă de idoli.”

Dumnezeu sa ne binecuvanteze!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/82967/pro-sau-contra-halloween