Vreme îndelungată, nu s-a găsit nici un manuscris al cărții lui Enoh. În Epistola lui Iuda este scris: „Și pentru ei a proorocit Enoh, al șaptelea patriarh de la Adam...” Anumite citate din cartea lui Enoh au fost găsite la câțiva scriitori bisericești din primele secole. În anul 1869, călătorul James Bruce a descoperit în Etiopia un manuscris al cărții lui Enoh, scris în limba etiopieană. Apoi, s-a găsit unul în limba greacă. În anul 1952, în peștera nr.4 de la Marea Moartă s-au găsit manuscrise ale cărții lui Enoh. Cartea lui Enoh nu este una canonică. Astăzi, există opt manuscrise în limba aramaică, unul în greacă și unul în coptică (limbă derivată din vechea egipteană).
Cartea lui Enoh, conține cinci secțiuni. În prima, este descrisă o viziune dată lui Enoh despre Judecata de Apoi, în special a îngerilor căzuți. Secțiunea a doua e cunoscută ca „Similititudinile” sau „asemănările lui Enoh” cu trei pilde și asigurări pentru cei neprihăniți prin credința mesianică. A treia secțiune cuprinde câteva date astronomice. Cea de-a patra conține două viziuni despre potop și una reprezintă o viziune istorică până la venirea lui Mesia. Secțiunea a cincea conține o colecție de îndemnuri și Apocalipsa Săptămânilor. Aici, Enoh împarte istoria în zece săptămâni, dintre care ultimile trei le numește apocaliptice.
Cercetătorii cred că manuscrisul în limba coptică este probabil copiat pe vremea Macabeilor. Viziunea lui Enoh despre Judecată are multe asemănări cu textul din Evanghelia după Matei 25: 31-46.
Profeția lui Enoh despre venirea Domnului arată că atunci, cei nelegiuiți vor fi surprinși când li se vor pune în față „toate vorbele și toate faptele lor nelegiuite”.
De asemenea, cartea lui Enoh prevestește că, în a șaptea săptămână istorică, se va ridica o generație de apostați, care vor trăi în chip nelegiuit săvârșind fapte nelegiuite și vor rosti cuvinte de ocară împotriva Domnului.