Opt moduri eficiente de a citi Biblia
Autor: J.C. Ryle
Album: fara album
Categorie: Diverse
1. Citește Biblia începând din această zi. Modul de a face un lucru este să faci acel lucru; modul de a citi Biblia este, de fapt, să o citești! Și aceasta nu numai având un scop, sau dorind, sau luând hotărârea, sau intenționând, sau gândindu-te la acest lucru - ceea ce te va face să înaintezi un pas, ci trebuie să citești categoric! Nu există un drum regal, magnific, în acest lucru, nu mai mult decât în lucrurile legate de rugăciune. Dacă nu poți citi singur, convinge pe cineva să-ți citească. Dar, într-un fel sau altul, prin intermediul ochilor sau urechilor, cuvintele Scripturii trebuie să ajungă, de fapt, în mintea ta.
2. Citește Biblia cu o dorință sinceră de a o înțelege. Nu te gândi niciodată că marele obiectiv este să parcurgi o cantitate mare de hârtie tipărita, și că nu contează dacă ai înțeles sau nu ceea ce ai citit. Unii oameni, ignoranți fiind, par să-și imagineze că totul este rezolvat dacă avansează multe capitole în fiecare zi, deși s-ar putea să nu aibă nici o idee despre ce au citit; ei știu doar că și-au mutat semnul de carte multe pagini înainte. Acest lucru transformă cititul Bibliei într-un simplu ritual. Fixează-ți în mintea ta, ca principiu general, faptul că o Biblie neînțeleasă este o Biblie care nu-ți va aduce beneficii. Întreabă-te deseori, în timp ce citești, “Despre ce se vorbește?”. Cercetează, caută adânc semnificația a ceea ce citești, la fel cum sapă cineva după aur.
3. Citește Biblia cu credința și smerenia unui copil. Deschide-ți inima - la fel cum deschizi Cartea lui Dumnezeu, și spune: “Vorbește, Doamne, căci robul Tău ascultă!”. Decide să crezi implicit orice vei găsi acolo, oricât de mult s-ar contrazice cu dorințele sau prejudecățile tale. Hotărăște-te să primești cu toată inima fiecare adevăr, fie că-ți place sau nu. Ferește-te de acest nenorocit obicei în care cad unii cititori ai Bibliei - ei acceptă unele doctrine pentru că le plac, dar resping altele pentru ca acestea îi condamnă - pe ei, pe vreun apropiat sau pe vreun prieten. Acestei categorii de cititori, Biblia este fără efect, nefolositoare. Suntem noi făcuți să judecăm ceea ce ar trebui să fie în Cuvântul lui Dumnezeu? Cunoaștem noi mai bine decât Dumnezeu? Stabilește-ți în mintea ta că vei primi tot și vei crede tot; iar tot ceea ce nu înțelegi, vei lua cu încredere. Amintește-ți, atunci când te rogi tu vorbești cu Dumnezeu, iar Dumnezeu te aude. Dar ține minte, atunci când citești Scripturile, Dumnezeu vorbește cu tine, iar tu nu trebuie să “comanzi”, ci să asculți!
4. Citește Biblia într-un spirit de ascultare si de autoaplicare. Așează-te pentru a studia Biblia cu o determinare de fiecare zi că vei trăi în autoritatea ei, că te vei adăposti sub declarațiile ei și că vei acționa după poruncile ei. Gândește-te, atunci când parcurgi fiecare capitol, “Cum afectează acest lucru gândirea și conduita mea zilnică?”, “Ce mă învață acest lucru?”. E insuficient să citești Biblia doar din curiozitate și cu intenții speculative, nepractice - numai pentru a-ți umple capul și a memora simple opinii - atât timp cât nu permiți Cărții să-ți influențeze inima și viața. Cea mai bine citită Biblie este cea practicată cel mai mult!
5. Citește Biblia zilnic. Fă-o parte din activitatea fiecărei zi, citește și meditează asupra unui pasaj din Cuvântul lui Dumnezeu. Resursele intime de har sunt exact ceea ce au nevoie sufletele noastre în fiecare zi - ca hrana și îmbrăcămintea pentru trupurile noastre. Mâncarea de ieri nu va hrăni muncitorul astăzi, și mâncarea de astăzi nu îl va hrăni mâine. Fă ceea ce au facut israeliții în pustie - adună-ți mana proaspătă în fiecare dimineață. Alege momentul tău potrivit, ora ta pentru acest lucru. Nu citi în fugă și nu te grăbi. Dăruiește-i Bibliei cel mai bun timp al tău, nu cea mai rea parte din el. Indiferent de planul pe care trebuie să-l urmezi, să fie o regulă în viața ta vizitarea Tronului de Har și a Cuvântului lui Dumnezeu în fiecare zi.
6. Citește toată Biblia - și citește-o în mod ordonat. Mă tem că există multe părți ale Cuvântului pe care unii oameni nu le citesc deloc. Acesta este, până la urmă, un obicei foarte obraznic. “Toată Scriptura este de folos...” [2 Timotei 3:16]. Acest obicei poate indica lipsa unei vederi bine proporționate asupra adevărului - vedere foarte comună în aceste zile. Citirea Bibliei, pentru unii oameni, este un sistem perpetuu de “mă scufund și agăț”. Ei nu par să aibă nici o idee despre parcurgerea regulată a întregii Cărți.
7. Citește Biblia în mod corect și cinstit. Hotărăște-te să iei totul in sensul său simplu, evident - privește toate interpretările forțate cu mare suspiciune. Ca regula generală, orice pare să însemne un verset din Scriptură, înseamnă! Regula lui Cecil este una foarte prețioasă - “Modul corect de a interpreta Scriptura este să o luăm așa cum o găsim, fără să încercăm să o forțăm într-un sistem teologic particular”.
8. Citește Biblia avându-L în vedere continuu pe Cristos. Mărețul scop al întregii Scripturi este să-L mărturisească pe Isus. Ceremoniile Vechiului Testament sunt umbre ale lui Cristos. Judecătorii Vechiului Testament sunt caractere ale lui Cristos. Profețiile Vechiului Testament abundă în suferințele lui Crisos și în slava care are să vină. Vine prima, apoi a doua; umilirea Domnului și Împărăția Sa glorioasă; Crucea Sa și coroana ce strălucește peste tot în Biblie. Persistă în ideea acesta - dacă vrei să citești Biblia corect.
Acestor indicii sau sugestii li s-ar putea adăuga cu ușurință și altele, dacă spațiul ar permite. Puține și scurte, așa cum sunt ele, le veți găsi profitabile atunci când le veți pune în aplicare.
Practical Religion, "Bible Reading", [Carlisle, PA: Banner of Truth, 1998], 131-134.
Preluat de la adresa:
https://www.resursecrestine.ro/eseuri/87730/opt-moduri-eficiente-de-a-citi-biblia