Uneori, oamenii sunt tentaţi să creadă că păcatul este un lucru în sine: este un fel de... ceva obscur şi puternic care planează prin univers și care, dacă se agaţă de tine, faci acele lucruri nedorite care sunt impuse de răul ce a pus stăpânire pe tine. Și, dacă păcatul este un lucru, iar Dumnezeu a creat toate lucrurile, atunci pare logic că Dumnezeu a creat păcatul.
Cred că problema aici rezidă în faptul de a considera păcatul ca fiind un lucru şi aceasta cred este o greşeală. De multe ori, pun oamenilor această întrebare: aţi mâncat vreodată gaura unei gogoşi? Nu mă refer la acele gogoși care poartă această denumire și care se mănâncă duminica după biserică, ci în sensul unei găuri propriu-zise a unei gogoși clasice. Vedeţi? O gaură de gogoaşă nu e ceva care se poate mânca, de fapt, nu este nimic. Dacă vreţi, este locul care a rămas în urma mâncării gogoşii. Filozofii au spus astfel: o gaură de gogoaşă nu are o stare existenţială, sau cu alte cuvinte, nu are o existenţă obiectivă, ci este un cuvânt folosit pentru a descrie un loc unde lipseşte ceva. Umbra este la fel: nu reprezintă ceva ce există în sensul că ar avea fiinţă, ci mai curând un loc unde lumina nu este prezentă. Cred că acest fel de a raţiona ne ajută foarte mult în gândirea despre păcat: păcatul nu este ceva care a trebuit să fie creat, ci este mai degrabă o breşă în bunătate. În felul acesta a gândit St. Augustin, iar Thomas Aquinas a instaurat, într-un fel, această idee... dar, de fapt, este ceva uşor de înţeles pentru majoritatea oamenilor dacă privesc această noţiune din perspectiva aceasta.
Aşadar, nu este ca şi cum păcatul ar fi fost ceva care a trebuit să fie creat. Ceea ce a creat Dumnezeu este o lume în care orice lucru a fost desăvârşit şi, observaţi că la început citim în relatarea noastră că acesta a fost bun, acesta a fost bun, acesta a fost bun... toate lucrurile au fost bune. Dumnezeu a creat omenirea perfectă, exact în felul în care se cuvenea să fie. Dar libertatea de alegere cu care a fost înzestrat omul a fost folosită aşa încât să micşoreze binele în lume și tocmai această atenuare, această carenţă, această lipsă din bine este ceea ce numim abaterea de la adevărul absolut sau păcat. Această gaură în perfecţiune, dacă vreţi.
Nu, Dumnezeu nu a putut crea răul care există în lume, dar aceasta nu reprezintă o slăbiciune a lui Dumnezeu, ci este doar un fel de a exprima un lucru negativ într-un mod pozitiv sau poate ar trebui să spun invers: este o exprimare negativă a unui lucru pozitiv.
A afirma că Dumnezeu nu poate să creeze răul nu este pentru a identifica o deficienţă în El, ci pentru a distinge ceva bun în El, o calitate/virtute. Dumnezeu nu poate niciodată să eşueze în a face vreun lucru bun şi atunci, a spune ca ar fi creat păcatul ar reprezenta o neputinţă. Ori, Dumnezeu este prea bun pentru a face aceasta. De fapt, El este perfect și de aceea nu poate sa greşească cu nici un chip.
Dati-mi voie, va rog, sa va contrazic: lumea a fost creata perfecta, numai ca Dumnezeu a creat atit fiintele vizibile cit si cele inviziblie cu libertatea de a alege intre bine si rau. Acesta este un lucru bun, caci alftel am fi toti ca niste roboti sau ca niste oameni "uniti in cuget si-n simtiri" - poate va mai amintiti de acest slogan.
Dumnezeu nu poate crea nimic imperfect, nici din lumea vizibla, nici din cea invizibila. Ginditi-va doar la Lucifer: a fost creat perfect. Lucifer a fost un inger desavirsit si atunci s-ar pune intrebarea cum a putut sa faca rau, in conditiile in care totul in jurul lui era perfect si nici nu a avut cine sa-l insele? Adam o fost creat, de asemenea, perfect, numai ca el a fost inselat, dar aceasta este o alta poveste.
Deci nu sint sigur ca inteleg bine sensul remarcii dv potrivit careia "lumea creată nu a fost niciodată perfectă și nici nu va fi".
Cu stima,
Remus
Biblia spune:
Domnul a făcut toate pentru o ţintă, chiar şi pe cel rău pentru ziua nenorocirii. (Proverbe 16:4)
Si, de asemeni: „Vrednic eşti Doamne şi Dumnezeul nostru, să primeşti slava, cinstea şi puterea, căci Tu ai făcut toate lucrurile şi prin voia Ta stau în fiinţă şi au fost făcute!” (Apocalipsa 4:11)
Acest predicator mai spune: " Dar libertatea de alegere cu care a fost înzestrat omul..."
Nicăieri în Sfânta Scriptură nu este spus acest lucru, că "omul a fost înzestrat cu libertatea de alegere", aceasta este o adăugare la cuvântul Domnului, deșii Biblia spune:
N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească şi să fii găsit mincinos. (Proverbele 30:6)
Dumnezeu Însuşi a spus lui David că El va face pe cineva să comită adulter cu nevestele sale.
Aşa vorbeşte Domnul: „Iată, din casa ta voi ridica nenorocirea împotriva ta şi voi lua sub ochii tăi pe nevestele tale şi le voi da altuia care se va culca cu ele în faţa soarelui acestuia. Căci ai lucrat pe ascuns; Eu însă voi face lucrul acesta în faţa întregului Israel şi în faţa soarelui.” (2 Samuel 12:11-12)
David, a recunoscut supremația lui Dumnezeu, de aceea a zis:
Nu-mi abate inima la lucruri rele, la fapte vinovate, împreună cu oamenii care fac răul, şi să nu mănânc din ospeţele lor! (Psalmii 141:4)
Cuvântul spune:
Ştiu, Doamne, că soarta omului nu este în puterea lui; nici nu stă în puterea omului, când umblă să-şi îndrepte paşii spre ţintă. (Ieremia 10:23)
Prin urmare, acest om nu învață adevărul, ci duce oamenii în rătăcire. Dar, să afle toată lumea că Dumnezeu este atotputernic.
Cine a spus, şi s-a întâmplat ceva fără porunca Domnului? Nu iese din gura Celui Preaînalt răul şi binele? (Plângerile 3:37-38)
Sau sună cineva cu trâmbiţa într-o cetate fără să se înspăimânte poporul? Sau se întâmplă o nenorocire într-o cetate fără s-o fi făcut Domnul? (Amos 3:6)
Nu cred ca am inteles bine ceea ce afirmati aici (lasind deoparte extrasele din Scriptura pe care le-ati enumerat), si anume:
1. "Nu, Dumnezeu nu a putut crea răul care există în lume,..." si, drept urmare, spuneti dv, el "nu cunoaste cuvintul lui Dumnezeu". Cum ati ajuns la aceasta concluzie? Ati putea dezvolta mai mult ceea ce vreti sa spuneti in legatura cu aceasta? Sugerati cumva ca raul a fost creat de Dumnezeu - cel putin asa se intelege din ceea din spuneti: daca nu sinteti de acord cu "Nu, Dumnezeu nu a putut crea răul care există în lume", atunci ceea ce inteleg eu de aici este ca "Dumnezeu a putut crea răul care există în lume", adica opusul.
2. " Dar libertatea de alegere cu care a fost înzestrat omul..." la care dv. adaugati "Nicăieri în Sfânta Scriptură nu este spus acest lucru".
As avea citeva intrebari pentru dv: este fumatul un pacat sau nu? Daca este un pacat, unde anume in Biblie scrie explicit acest lucru? Este vizionarea de filme cu caracter, sa zicem, desantat - stiti la ce ma refer - un pacat? Daca este un pacat, unde anume in Biblie scrie explicit acest lucru? Este Dumnezeu o fiinta libera sau nu? Daca este si in Biblie scrie ca El "a facut omul dupa chipul si asemanarea Sa", atunci nu rezulta in mod logic ca omul a fost dotat de catre El cu aceasta caracteristica - de a alege intre bine si rau?
In continuare spuneti "Prin urmare, acest om nu învață adevărul, ci duce oamenii în rătăcire.".
Pe ce va bazati exact cind afirmati acest lucru? Pe ceea ce ati spus mai inainte? (care mai intii trebuie lamurit). Ceea ce vad eu este pur si simplu o incercare de a pune in opozitie Biblia cu ceea ce scrie autorul acestui articol.
Cu respect,
Remus
Tu spui: “Nu cred ca am înteles bine ceea ce afirmati aici (lasind deoparte extrasele din Scriptura pe care le-ati enumerat)”...
Din răspunsul pe care-l dai, se înțelege ca tu ai înțeles totuși ceea ce este scris în Scriptura, da?! Dar, ca nu ai înțeles ceea ce am scris eu... corect?!
La punctul nr 1. spui: “ Sugerati cumva ca raul a fost creat de Dumnezeu”
R. Nu, eu nu sugerez nimic, ci vestesc cuvântul lui Dumnezeu, asa cum este scris si nu stric Cuvântul lui Dumnezeu, cum fac cei mai mulţi (2 Corinteni 2:17). Eu nu ma abat de la adevăr. Deci, dacă Biblia spune:
Din El, prin El şi pentru El sunt toate lucrurile. . . (Romani 11:36; citeste si 1 Corinteni 8:6; Coloseni 1:16, etc.) Tu vrei sa spui ca altcineva a mai făcut si el ceva in plus? Cine...?
La nr 2. spui: " Dar libertatea de alegere cu care a fost înzestrat omul..." la care dv. adaugati "Nicăieri în Sfânta Scriptură nu este spus acest lucru".
R. Tu crezi ca am spus ceva greșit? Daca da, unde scrie în Biblie ca “omul a fost înzestrat cu libertatea de alegere”?
După care mai spui: “As avea citeva intrebari pentru dv: este fumatul un pacat sau nu?”
R. Nu, în Biblie nu spune ca fumatul este un păcat. Dar, dacă pune el stăpânire pe tine nu mai ești în “adevăr”, caci este scris ca nimic nu trebuie sa pună stăpânire pe tine: Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. (1 Corinteni 6:12)
Iar dacă este cineva dependent de fumat el este în păcat, deoarece, fumatul a pus stăpânire pe acea persoana, prin urmare acea persoana nu este mântuită, caci Biblia spune clar: oricine trăieşte în păcat este rob al păcatului. (Ioan 8:34)
Acum, te întreb eu pe tine: Este fumatul este ceva bun? Daca spui Da. La ce este el bun? Te întreb pentru ca eu nu știu dacă este bun la ceva. Dar dacă este rău, Biblia spune clar :Feriţi-vă de orice se pare rău. (1 Tesaloniceni 5:22)
Mai mult, dacă prin fumat ar ajunge pentru un altul un prilej de cădere sau o ofensă, este rău, nu? Deci, a fuma când faptul acesta ajunge pentru altul un prilej de cădere, mai ales când se cunoaște comportamentul celuilalt, este rău, iar Biblia spune, să nu fiţi pricină de păcătuire.
Bine este să nu mănânci carne, să nu bei vin şi să te fereşti de orice lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire. (Romani 14:21)
Parte din aceste versete sunt valabile și pentru următoarea întrebare:
“Este vizionarea de filme cu caracter, sa zicem, desantat - stiti la ce ma refer - un pacat?” Iar aici mai sunt si alte invataturi:
Creștinul adevărat nu-și mai aparține lui însuși, ci lui Hristos, Deci fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu. (1 Corinteni 10:31)
Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? (1 Corinteni 6:19)
Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi. (Galateni 5:17)
Sper ca este cat se poate de “explicit”.
După care mai spui: “Este Dumnezeu o fiinta libera sau nu?”
R. Da, Dumnezeul nostru este în cer, El face tot ce vrea. (Psalmii 115:3)
Si, continuii: “Daca este si in Biblie scrie ca El "a facut omul dupa chipul si asemanarea Sa", atunci nu rezulta in mod logic ca omul a fost dotat de catre El cu aceasta caracteristica - de a alege intre bine si rau?”
R. Nu, nicidecum nu rezulta acest lucru. Biblia spune: Dumnezeu a făcut pe oameni fără prihană, dar ei umblă cu multe şiretenii. (Eclesiastul 7:29)
Deci, nu scrie “ca omul a fost dotat de catre El cu aceasta caracteristica - de a alege intre bine si rau?” Prin urmare acest lucru pe care el îl adaugă, de fapt îl condamna, caci este scris: N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească şi să fii găsit mincinos. (Proverbele 30:6)
Iar pentru ca tu zici: “ nu rezulta în mod logic ca omul ...”, aici, eu te întreb: Despre a cui logica vorbesti? A oamenilor, sau a lui Dumnezeu?
Tu închei prin: “In continuare spuneti "Prin urmare, acest om nu învață adevărul, ci duce oamenii în rătăcire.". Pe ce va bazati exact cind afirmati acest lucru?”
R. Ma bazez pe Cuvântul lui Dumnezeu, care spune diferit de ceea ce scrie el in articol. Deci, învățăturile lui nu vin din adevăr.
Biblia spune: Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. .. (1 Petru 4:11)
Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit. Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină, şi din cuvintele tale vei fi osândit. (Matei 12:36-37)
Imi cer scuze, nu am vazut decit astazi (13 aprilie) mesajul dv.
Aceasta pentru ca, din pacate, nu pot urmari tot timpul website-ul acesta.
Cu parere de rau va spun ca, in ciuda extraselor din Biblie pe care le aduceti in sprijinul afirmatiilor dv. anterioare, tot nu am inteles bine pe ceea ce va bazati cind ati spus toate acestea. Nu ma indoiesc ca, ca si crestin, cunoasteti foarte bine Scriptura. Dar poate ca mai sint si altii care au studiat-o. Este clar ca nu sintem neaparat in acord, dar nu vad in aceasta neaparat o problema. Eu nu v-am raspuns cu citate din Biblie, ci v-am pus niste intrebari care urmareau clarificarea unor obiectii pe care le-ati ridicat.
Am sa reiau aici doar prima afirmatie pe care ati facut-o - imi cer scuze pentru aceasta:
"Autorul acestui articol spune: "Nu, Dumnezeu nu a putut crea răul care există în lume,...", dar el spune acest lucru pentru că nu cunoaște cuvântul lui Dumnezeu.
Biblia spune:
Domnul a făcut toate pentru o ţintă, chiar şi pe cel rău pentru ziua nenorocirii. (Proverbe 16:4)
Si, de asemeni: „Vrednic eşti Doamne şi Dumnezeul nostru, să primeşti slava, cinstea şi puterea, căci Tu ai făcut toate lucrurile şi prin voia Ta stau în fiinţă şi au fost făcute!” (Apocalipsa 4:11)",
dupa care ati trecut la un alt punct din acest articol.
La care eu v-am intrebat, legitim (zic eu), cum ati ajuns la aceasta concluzie. Oare sint potrivite extrasele din Scriptura pentru a sustine o astfel de concluzie? Ce vreti sa fac cu aceasta afirmatie a dv.?
Sint curios - desi nu va cer sa-mi raspundeti, din motivul mentionat la final - cum reusiti sa impacati:
"R. Nu, eu nu sugerez nimic, ci vestesc cuvântul lui Dumnezeu, [...]. Eu nu ma abat de la adevăr [...]"
cu
"Vorbind despre oameni, Biblia spune că toți s-au abătut de la "adevăr", că nici-unul nu-L caută[...]."
postat tot de dv. ca si comentariu la un al articol al aceluiasi autor, si anume: "A creat omul un dumnezeu dupa chipul si asemanarea sa?"
Am sa ma opresc aici caci am impresia ca polemizind pe aceasta tema nu duce la nimic bun.
Cu respect,
Remus
Stimata doamna / stimate domn,
Vreau sa va asigur ca nu am avut nicidecum intentia de a-l / a o jigni pe fratele sau sora care se afla in spatele pseudonimului CuvineleluiDumnezeu.
Dealtfel, chiar nu vad cum ati perceput dv. acest lucru si, sincer sa fiu, de aceea m-am si oprit, sesizind pericolul care ar rezulta in urma dezvoltarii unei astfel de polemici.
Este adevarat insa ca am aplicat unele din tacticile autorului (si de care am impresia, dupa pseudonim, ca nu sinteti strain), dar nu am realizat atunci ca ar avea un impact atit de mare. De aceea, am sa-l rog pe administratorul acestui website sa scoata, daca e posibil, aceste comentarii care fac lumea sa ne priveasca mai degraba ca pe niste luptatori intre noi insine.
Personal folosesc, intre altele, aceste tactici pentru a combate ideile provenind din alte religii si pentru a le da oamenilor care adera la acestea ceva de gindit, sa nu-i las sa plece "cu mina goala". Precizez ca traiesc (prin voia Domnului? nu stiu) intr-o tara in care exista o puzderie de religii, depsre care de o buna parte dintre ele nici nu auzisem vreodata.
Ca si reprzentant al lui Hristos pe pamint, nici pe departe nu imi sta in caracter sa ma "duelez" cu fratii crestini.
Va multumesc, insa, ca mi-ati dat aceasta imagine, privita din alt unghi, si pe care si alti crestini ar putea sa o adopte si drept urmare sa ne acuze, in loc sa se concentreze asupra continutului articolului in cauza.
In final, dati-mi voie sa cred ca aceasta reprezinta mai curind o mustrare la adresa noastra decit o judecata.
Cu respect,
Remus
(Prin asta nu afirm ca Dumnezeu este "rau" , dar El a creat "raul" , cum a creat si "binele" ; altfel cum ar fi putut exista "raul" prin el insusi ? Numai Dumnezeu exista prin El insusi.)