Portul pantalonilor la femeile creștine
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de BenHur in 10/08/2011
    12345678910 8.88/10 X
Media 8.88 din 8 voturi
Portul pantalonilor la femeile creștine

 

Totul în lumea aceasta este într-o continuă schimbare. Lucruri care altădată erau de domeniul fantasticului, astăzi le vedem cu ochii noștri. Ba mai mult, lucruri care altădată nici măcar în imaginația oamenilor de știință nu existau, astăzi nu mai sunt o problemă pentru nimeni.

Cine, de exemplu, își închipuia acum vreo două secole de apariția industriei constructoare de mașini, care astăzi a atins cote inimaginabile, sau cine pe atunci se gândea la progresele ce se vor înregistra pe pământ datorită electricității...

Sau cine putea crede că omul va putea zbura pe lună, când majoritatea oamenilor de știință susțineau că nici un obiect mai greu decât aerul nu se va putea ridica de la pământ prin efort propriu...

Și am putea continua cu exemple din toate domeniile.

 

            Lucrurile apărute cu mult timp în urmă s-au schimbat și pe zi ce trece lumea este confruntată cu noi și cu noi descoperiri, astfel încât lucruri de acum zece ani, astăzi sunt considerate ca fiind demodate. Toate se schimbă și de multe ori sensul schimbării este spre binele societății, dar nu întotdeauna.

De exemplu, moralitatea zilelor noastre lasă foarte mult de dorit.

Literatura imorală, presa, filmele imorale abundă peste tot. Așa ceva acum 50-60 de ani era de domeniul absurdului. Astăzi pentru societate, așa ceva a devenit normal.

            Cine oare ar trebui în primul rând să vegheze asupra tuturor lucrurilor și să aleagă ce este bun și ce nu? Cui ar reveni această datorie, dacă nu Bisericii?

            Biserica trebuie să vegheze și să vadă la ce trebuie să deschidă ușa și la ce nu.

Trist lucru este că cei puși peste Casa lui Dumnezeu de multe ori neglijează să-și facă datoria așa cum trebuie și unele lucruri ce nu ar trebui să pătrundă în Biserică, au și pătruns. Să nu uităm că  ”urâciunea pustiirii ” tinde să se așeze în Locul Sfânt și să înșele pe copiii lui Dumnezeu.

            Unul dintre aceste lucruri au pătruns în Biserică și nu-i acolo locul lui, dar a ajuns să fie considerat ca fiind de-a casei, este moda zilelor noastre. Mulți creștini vor să fie în pas cu moda, indiferent dacă ceea ce aduce ea este bun sau nu.

            Dar să nu uităm un cuvânt al Domnului Isus din Evanghelia dupa Matei 12:33 –

Ori  faceți pomul bun și rodul lui bun, ori faceți pomul rău și rodul lui rău, căci pomul se cunoaște după rodul lui   , și un alt cuvânt al apostolului Pavel din Romani 12:2 –      Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită ”.

 

            Din ce pricină am ales acest subiect?

 

Pentru că astăzi se observă în această privință, o depărtare foarte mare de la Cuvântul lui Dumnezeu. Încă din vechime, în Deuteronom 22:5, Dumnezeu atenționează pe poporul Său asupra unei urâciuni și anume: bărbatul să nu îmbrace haine femeiești și femeia să nu îmbrace haine bărbătești.

Multe din lucrurile declarate în vechime ca fiind necurate, Domnul Isus le-a curățit (de exemplu, leproșii în ziua de azi nu mai sunt declarați necurați, și faptul că astăzi vei da mâna cu un lepros, nu te va face să fii necurat o anumită perioadă, etc.), dar dintre lucrurile care Scriptura de la un capăt la altul le declară ca fiind urâciuni, nu vei găsi nici unul care mai apoi să fie declarat ca fiind plăcut Domnului.

Oare versetul din Deuteronom să facă excepție? Nu, în nici un caz, acest lucru a rămas valabil de-a lungul secolelor, și creștinii până în secolul al XX-lea l-au păzit cu sfințenie.

 

            Cum s-a ajuns ca în zilele noastre să fie considerat normal ca femeia să poarte haine bărbătești, chiar dacă acestora li se dă denumirea ca fiind ”de damă” ?

 

            Nu din totdeauna moda a avut aceste tendințe.

De exemplu, ”după prăbușirea Imperiului Roman, Europa Occidentală a fost invadată de popoare barbare venite din est și chiar și huni, veniți din Mongolia. A fost un timp de nesiguranță și de dezordine. Atunci Biserica creștină  a căutat să introducă în viața societății un minimum de principii biblice. Tot atunci s-a fixat și linia modei occidentale respectând următoarele:

-          diferența între hainele bărbătești și femeiești după Deut. 22:5,

-          îmbrăcămintea feminină, în mod deosebit, trebuie să corespundă principiilor demnității, decenței, pudorii și modestiei după 1 Timotei 2:9.

Liniile generale au fost următoarele:

-          pentru bărbați, genul pantalon mai practic pentru munca grea sau pentru război, considerate ca activități pentru bărbați,

-          pentru femei, rochia, acoperind tot corpul și mascându-i formele.

Au fost uneori abateri de la principiile ”pudorii și modestiei ” (1 Timotei 2:9), datorate vanității, dar principiul diferențierii stricte dintre hainele bărbătești și femeiești au fost respectate până după al doilea război mondial.

Primele abateri s-au înregistrat la începutul secolului al XX-lea, când pentru prima dată o femeie și-a făcut un obicei din a se îmbrăca în haine bărbătești.

Această femeie se numea George Sand (și-a luat singură prenumele de bărbat) și din bravadă a purtat pantaloni, joben și a fumat. Ea a fost o adeptă a imoralității și trăia în adultery cu aproape toți oamenii de litere din vremea sa “. (extras din cartea Îmbrăcămintea, simbol al pedagogiei lui Dumnezeu de Marcel Husser – misionar francez)

            Originea portului jeansului (blugilor) de către femei este următoarea: ( extras din cartea tehnică de modă ”Die mode im Zivilisationsprozess” de R. Konig) – ”Din anii 20 ai secolului XX, tinerele din SUA au adoptat blues-jeans-ul. Deja în epoca aceea s-a născut tendința – cu sau fără intenție sexuală – să facă să iasă în evidență în mod deosebit unele părți ale corpului. Ceea ce a provocat scandal în universitățile americane în anii 20, s-a răspândit acum în lumea întreagă”.

Aș vrea să vă spun că acest pasaj nu aparține unui autor creștin, ci unui technician de modă, care a observat clar tendința luată de acest mod de îmbrăcăminte.

            Totuși această linie a modei nu a avut atunci un caracter universal, ci foarte restrâns.

            În timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru femeile care au luat parte in serviciul sanitar, acest port a apărut ca un port utilitar, dar și ca un semn de provocare.

            Apoi a venit Revoluția culturală a lumii occidentale, în anii 1960-1970, revoluție care viza să distrugă mai ales ordinea veche și ce mai rămânea din rădăcinile creștine în cultura occidentală. Cuvântul său cheie a fost LIBERTATE, mai ales ”libertate de exprimare”, ”libertate sexuală” sau ”libertate a moravurilor” și de asemeni ”Nici Dumnezeu, nici Satan!”.

În acest context s-a impus moda ”pantalonului de damă”, mai întâi specific, apoi franc unisex”. (Marcel Husser)

 

Aceasta este în linii mari originea portului la femei. Această modă a apărut datorită neascultării de Dumnezeu și pentru promovarea ideilor  de libertate și imoralitate. Acesta este pomul în care au crescut aceste fructe. Ce fel de pom: bun sau rău?

Analizați-i rădăcinile, intențiile, și apoi veți ști gustul roadelor lui – gustul urâciunii…

Este dar îndreptățită acum introducerea acestei mode și în Bisericile creștine?

Judecați singuri… Și totuși, la început mai timid, sporadic, această modă s-a introdus pe ușa din spate, în biserici, ca mai apoi să n-o mai poți scoate, devenind ca ceva normal, ce face parte din peisaj.

Femeia să se îmbrace în chip cuviincios, cu rușine și sfială, spune apostolul Pavel în 1 Timotei 2:9.

Este această îmbrăcăminte reflectarea rușinii și sfielii?

 

Cercetați ce este plăcut înaintea Domnului, și nu luați deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiți-le  (Efeseni 5:9-10) 

Domnul sa va binecuvinteze si sa va rasplateasca faptul ca mai tineti adevarul sus/EL va va rasplati si va va ajuta sa aratati calea dreapta ce duce in sus!Ar fi bine daca ar intelege toate tinerele si femeile ceea ce e placut Domnului.Multe lucruri mai sunt acceptate de biserici ,dar care sunt o uraciune inaintea LUI.Sunt bine venite aceste sfaturi si sa mai reveniti si cu altele.
Har si pace!
Adăugat în 10/08/2011 de cost_ana
Sunt intru totul de acord cu principiile crestine privitoare la purtarea imbracamintei la respectarea acestor principii si la abordarea unei atitudini corecte fata de surorile sau fratii care privesc dincolo de aceste principii, inspre MODA LUMII; desi fac parte dintr-o Biserica redusa ca si numar - Biserica penticostala si eu la randul meu sunt de-a dreptul consternata de ingaduinta fratilor privind imbracamintea in special a tinerelor si tinerilor din biserica dar nu numai... se implineste Cuvantul: si din doi care vor fi la camp.. si din doua care vor fi la moara...Fiti binecuvantata pentru opinia dumneavoastra CORECTA, fondata pe invatatura DOMNULUI ISUS
Adăugat în 11/08/2011 de floridinmaracineni
Slava Domnului! Invatatura sanatoasa. femeia de azi este ispitita tot mai mult sa faca orice face si barbatul incepand de la purtarea hainelor, cariera, slujba, conducerea familiei si terminand cu predicarea/invatarea in Biserica.

Ma intreb ironic daca nu cumva in viitor vom ajunge sa avem doar o singura toaleta comuna, fiindca oricum semnele distinctive pentru femei si barbati, nu mai spun mare lucru azi.

Foarte bun eseu.
Multumesc!

Florin Stanca
http://www.maranata-costeiu.ro/
Adăugat în 15/08/2011 de pastorstanca
Se vorbeste foarte mult despre imbracaminte. Dar cum era oare imbracamintea atunci cand s-a scris textul din Scriptura?

(Piesa principala a imbracamintei evreilor semana putin cu toga romani lor: un fel de mantie, dar necroila, din stofa groasa de lina (cea a pastorilor era din par de capra), cu care evreii se si acopereau in timpul noptii. Mantia femeilor era mai lunga si ornamentata cu cateva elemente decorative, in culori.

Sub mantie, singurul vesmint era o camasa de lina sau de pinza, cu mineci, aderenta pe corp, lunga pana chiar mai jos de genunchi si strinsa la mijloc cu un briu de piele. In picioare, sandale. (A umbla descult era semn de mare saracie). Pe cap, un triunghi de pinza fixat cu un cerc.)

Sau cum ar trebui sa se imbrace femeia in Scotia, un portul popular la barbati include kiltul, care este o fusta.

Si este interesant ca ne deranjeaza femeia in pantaloni, dar nu avem nimic impotriva daca vine intr-o rochie lunga dar foarte mulata de se vad toate formele. Important este ca e lunga.

Ce e mai bine?
Sa poarte pantaloni, dar sa fie un exemplu in ceea ce priveste purtarea si vorbirea, sau sa fie un exemplu in ceea ce priveste moda, dar comportarea si vorbirea sa lase de dorit.
Parerea mea este ca in primul rand trebuie sa cautam lucrurile care conteaza cu adevarat, dragostea, smerenia, bunatatea etc.

Sa ne ajute Dumnezeu sa nu ajungem sa ne spuna si noua Domnul Isus cum le spunea fariseilor in Matei 23:27-28.

Fiti binecuvantati!
Adăugat în 19/08/2011 de hatze05
As dori sa stiu daca autorul care ne da sfaturi cu privire la versetul 5 din cap. 22, ar putea sa ne dea sfaturi si cu privire la verstele 11-12 din acelasi capitol care spun asa:

"11. Sa nu porti o haina tesuta din felurite fire, din lana si in unite impreuna.
12. Sa faci ciucuri la cele patru colturi ale hainei cu care te vei inveli. "

As dori, daca se poate, sa ne spuna cum reuseste sa implineasca aceste versete care de altfel sunt egale ca si importanta cu vers.5, purtand haine croite astfel pt ca eu nu reusesc sa imi gasesc hainele cerute in Lege in niciunul din magazinele de astazi. Insa nu as dori sa ajungem sa lasam mai intai nefacute lucrurile care le gasim in Mat 23:23("Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din marar si din chimen si lasati nefacute cele mai insemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila si credinciosia; pe acestea trebuia sa le faceti, si pe acelea sa nu le lasati nefacute."). Va multumesc si Dumnezeu sa ne dea lumina !
Adăugat în 22/08/2011 de Fil413
Amin! Domnul sa va Binecuvinteze,pentru aceste adevaruri care le postati...sunt tootal de acord cu aceasta ca femeile nu trebuie sa imbrace "paltaloni" ...oare citi dintre tineri(e) isi mai cer azi parerea parintilor cind se imbraca,oriunde nu ar fi?caci Domnul nu e numai La Adunare e si la scoala oriunde....
Adăugat în 10/04/2013 de naty_wer
Statistici
  • Vizualizări: 5096
  • Export PDF: 6
  • Favorită: 4
  • Comentarii: 6
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni